Geweld mijnwerkers Zuid-Afrika breidt zich uit - concern in financiële problemen

Stakende mijnwerkers zitten vanochtend nabj de Marikana-mijn. Foto AFP/Stephane de Sakutin

Onder mijnwerkers van het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Lonmin zijn vanochtend opnieuw gewelddadige confrontaties ontstaan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf verspreidt het geweld, ontstaan na een geëscaleerde loonstaking, zich naar operaties van Lonmin in het oosten van het land.

Bij twee andere mijnen in het oosten van Zuid-Afrika van Lonmin, de nummer drie platinumproducent ter wereld, worden volgens de zegsman mijnwerkers bedreigd die wel aan het werk willen, schrijft persbureau Reuters. Vandaag verscheen ongeveer 12 procent van de in totaal 28.000 werknemers medewerkers bij de mijnen, de rest zet de staking voort. Deze begon twee weken geleden als loonstaking, en duurt voort mede als gevolg van uit de hand gelopen demonstraties bij de Marikana-mijn.

http://www.youtube.com/watch?v=P5PY931F2As

‘Lonmin moet arbeiders waarschijnlijk meer betalen

Lonmin doet er alles aan om de ertswinning in de Marikana-mijn te hervatten. Onduidelijk is nog of de mijnwerkers deze week weer op het werk verschijnen nu de officiële periode van rouw voor de omgekomen collega’s is afgelopen. Het bedrijf loopt daardoor grote financiële risico’s, en moet zelfs oppassen dat het niet aan de staking ten onder gaat, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag:

“Lonmin moet de zaken groots aanpakken, anders is het concern ten dode opgeschreven. De platinaproducent zat zowel financieel als operationeel al in behoorlijk zwaar weer. [..] Nu het concern wellicht schuldenconvenanten moet verbreken, dringt de tijd voor Lonmin om het initiatief terug te winnen. Een grote claimemissie zou riskant zijn, maar zonder nieuwe fondsen ziet de toekomst van het mijnbedrijf er somber uit.

Zonder grote kapitaalinjectie zal Lonmin wellicht niet in staat zijn zichzelf een duurzame basis te verschaffen, vooral niet nu het concern worstelt met de verliezen door het stilleggen van de productie. Waarschijnlijk moet het de mijnwerkers uiteindelijk ook meer betalen.”

44 doden na ingrijpen politie

Politietroepen schoten twee weken geleden 34 demonstrerende mijnwerkers dood. Bij aanvallen op ordetroepen vielen in de week ervoor al tien doden, onder wie enkele politieagenten.

Een onderzoekscommissie van de Zuid-Afrikaanse politie meldde vandaag dat er een onderzoek is gestart naar de agenten die tijdens de rellen gearresteerde mijnwerkers hebben mishandeld en gedood.

Twee weken terug werden naar aanleiding van de demonstraties in totaal meer dan 250 demonstranten opgepakt op verdenking van mishandeling, poging tot moord en moord. Zij verschijnen sinds begin vorige week stuk voor stuk voor de rechter.

‘Geen ontslagen’

Geen van de stakende mijnwerkers van de Marikana-mijn verliest zijn baan, beloofde een woordvoerder van de overheid vorige week. Eerder werd gedreigd dat iedereen die een week geleden nog altijd nog niet weer aan het werk zou gaan, ontslagen zou worden. Zo’n drieduizend mijnwerkers legden toen het werk neer en eisten grote loonsverhogingen.

    • Annemarie Coevert