Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gemeente wil grootste verkiezingsbord van Nederland weg hebben

Het bord van de Partij voor de Dieren aan de A4 bij de afslag Nieuw-Vennep (bij Schiphol). Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De strijd om het grootste verkiezingsbord van Nederland had de Partij voor de Dieren met een spandoek van 150 vierkante meter in een weiland langs de A4 in ieder geval al gewonnen. Dachten ze tenminste. De gemeente Haarlemmermeer wil dat de partij het bord, samen met een ander groot bord naast de A4, op straffe van een dwangsom van tienduizend euro per dag weghaalt.

De borden staan in een weiland langs de A4 bij de afslag Nieuw-Vennep bij Schiphol. In 2010 eiste de gemeente ook al dat de campagneborden werden weggehaald. Toen liet Haarlemmermeer weten dat de borden geplaatst waren op de grond van een boer die pachtte van de gemeente. Het pachtcontract zou plaatsing van de borden niet toelaten.

Dit jaar zijn de campagneborden geplaatst op het eigen terrein van een boer. Nu verwijst de gemeente naar het bestemmingsplan en het welstandsbeleid.
Lieke Keller, campagneleider van de Partij voor de Dieren, is verbaasd over de sommatie van de gemeente, zegt ze tegen persbureau Novum:

“Het lijkt makkelijker megastallen te plaatsen op het platteland dan megabillboards die daartegen ageren. Ik kan me niet herinneren dat er ooit is opgetreden tegen eerdere massaal aanwezige weilandborden van CDA en VVD”.

“Juist in campagnetijd zou de vrijheid van meningsuiting niet beperkt mogen worden door lokale voorschriften die daaraan voorwaarden stellen wanneer de openbare orde of veiligheid niet in gevaar is. De gemeente Haarlemmermeer maakt met een onmogelijke verwijderingstermijn en een buitenproportionele dwangsom inbreuk op een landelijke verkiezingscampagne op een onoorbare manier.”

De Partij voor de Dieren maakt bezwaar tegen de verwijdering van de campagneborden. Mocht dat bezwaar niet worden gehonoreerd dan wil de partij ‘politiek asiel’ voor de borden aanvragen in een andere gemeente.