Geen proces tegen Amerikaanse soldaten die over lijken plasten

Beeld uit de video waarop de soldaten te zien zijn terwijl ze hun behoefte over de lijken doen. Foto Reuters

Er komt geen strafproces tegen de Amerikaanse militairen die over de lijken van Talibaanstrijders in Afghanistan hebben geürineerd. Beeldmateriaal van de militairen dook begin dit jaar op en zorgde voor veel verontwaardiging.

De Afghaanse president Karzai noemde de acties “volledig onmenselijk” en eiste een proces. Het Amerikaanse leger meldt vandaag dat de betrokken militairen disciplinair worden gestraft, maar dat er geen strafproces komt. De details van de sancties zijn niet bekend gemaakt, maar volgens persbureau Reuters kan het gaan om een reprimande, degradatie of een inhouding van het salaris.

http://www.youtube.com/watch?v=FK22XDTbV4A&feature=player_embedded

Op de beelden die afgelopen januari verschenen zijn vier mannen te zien in camouflagekleding die hun behoefte doen over de drie doden. “Have a nice day, buddy”, zegt een van hen. Een ander maakt een opmerking over een douche. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, liet toen al weten het gedrag van de militairen “absoluut verschrikkelijk” te vinden.

Ook sancties wegens koranverbrandingen

In een andere zaak die tot veel ophef heeft geleid in Afghanistan krijgen zes Amerikaanse militairen een berisping. Eind februari werden er op een NAVO-basis bij Kabul korans verbrand. Ze zaten tussen afval van de basis dat naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand.

De koranverbrandingen leidden in de weken daarna tot rellen en betogingen die het leven hebben gekost aan meer dan dertig Afghanen. Ook kwamen zes Amerikaanse soldaten om het leven bij aanvallen door Afghaanse agenten of als soldaat verklede militanten.