Experts binden in: Isaac misschien toch niet van tweede categorie

Isaac op satellietbeeld ingeklemd tussen Louisiana, Florida, Cuba en Mexico. Foto AFP / NOAA

Nadat in reeds vier staten de noodtoestand is uitgeroepen lijkt het met orkaan Isaac toch mee te vallen. Het National Hurricane Center zegt dat de storm waarschijnlijk niet zo krachtig zal zijn als werd gedacht wanneer hij aan land komt.

Werd Isaac dit weekend nog een categorie 2-notering toegedicht als hij richting Florida zou gaan, nu lijkt een indeling in de laagste categorie in het verschiet te liggen. Dat zei Rick Knabb van het Hurricane Center zei tegen ABC’s ‘Good Morning America’.

De directeur drong er bij inwoners van de diverse staten aan de noordkust van de Golf van Mexico wel op aan niet blind te varen op de voorspellingen. Volgens hem blijven orkanen grillig van natuur en laten zij zich niet makkelijk voorspellen, zo blijkt ook nu weer.

Reactie Shell en BP doet olieprijs stijgen

In Florida is Isaac, die op de Cariben al voor doden zorgde, in elk geval al voelbaar door een behoorlijke wind en regenval. Morgen en woensdag wordt daar de orkaankracht verwacht.

De waarschuwingen voor Isaac deden oliebedrijven besluiten hun platformen in de Golf van Mexico te ontruimen. De olieprijs steeg hierdoor direct: aan het begin van de middag was de Europese prijs met 79 cent per vat toegenomen.

http://youtu.be/aHoLi8b9lCU

    • Jules Seegers