Eindelijk tv-aandacht Paralympics

Werd het tien jaar geleden in de media wat zijdelings gevolgd na de afsluiting van de Olympische Spelen, inmiddels staan de Paralympische Spelen, die komende woensdag beginnen in Londen, volop in de aandacht. Niet alleen gastland Engeland doet uitgebreid verslag over de Olympische Spelen voor gehandicapten, ook in Nederland besteedt met name de NOS veel aandacht aan het evenement.

Anderhalve week geleden organiseerde NOC*NSF een Paralympics mediacafé voor de geaccrediteerde pers. „We hadden zo’n 30 mensen verwacht, maar tot onze verbazing was het stampvol”, aldus een woordvoerder. „Niet alleen de NOS maar ook Hart van Nederland en RTL Nieuws waren komen opdagen.”

De NOS, dat in 2004 voor het eerst aandacht besteedde aan de Paralympische Spelen, wijdt dit jaar twee keer per dag een uitzending aan de gebeurtenissen in Londen. „In Peking in 2008 hadden we één uitzending per dag, nu is er ’s avonds op Nederland 1 een liveprogramma met gasten en later op de avond een samenvatting op Nederland 3”, zegt Herman van der Zandt, die beide uitzendingen presenteert. „Daarnaast biedt NOS.nl voor het eerst de mogelijkheid om de Paralympische Spelen via livestreams te volgen.” Waarom komt die toenemende aandacht vandaan? Volgens André Cats, chef de mission van de Paralympische Spelen, is gehandicaptensport in snel tempo aan het professionaliseren. „Neem atletiek of rolstoeltennis. Esther Vergeer, die al 5 keer goud won, toert nu zo’n twintig keer per jaar over de wereld. Ook in landen als Oekraïne of Brazilië zijn gehandicapten hun sport zeer serieus aan het beoefenen.” „Engeland is een gidsland”, zegt Van der Zandt. „De Paralympische Spelen worden daar op het zelfde niveau behandeld als de Olympische Spelen. Op de Britse lijst van beste Olympische sporters staat Usain Bolt op nummer 1 en Esther Vergeer op 4.” Voor het evenement zijn inmiddels 2,2 miljoen kaartjes verkocht.

De NOS Paralympische Spelen: t/m 9 sept. (met aantal afwijkingen) op Ned. 1, 19.00 tot 19.25. Late editie is vanaf 29 aug. op Ned. 3 van 23.00 tot 23.15