Een rare politieke tijd is het, anders dan toen

In de aanloop naar 12 september spreekt deze krant met kiezers in Purmerend. Hoe zien ze de campagne? Wat houdt ze bezig? gaat op de koffie.

Sophia van den Berg, August Wisman, Klaaske Roele
Sophia van den Berg, August Wisman, Klaaske Roele Foto Roger Cremers

Verzorgingshuis De Viervorst, Purmerend. Van de 78 bewoners zijn er veel dement. Maar August Wisman, Klaaske Roele en Sophia van den Berg „zijn nog goed” – op lichamelijke ongemakken na. Meneer Wisman: 90 jaar, oud-lasser, PVV-stemmer in 2010. Mevrouw Roele: 88, oud-facturiste, VVD-stemmer. Mevrouw van den Berg: oud-naaister, „98 en een half”, stemgerechtigd sinds najaar ’31. Stemt PvdA sinds die partij bestaat.

Verschillende voorkeuren, maar over één zaak zijn de drie het eens: gezondheidszorg is het belangrijke thema van de verkiezingen.

August Wisman, hese stem: „Ze moeten daar niet op beknibbelen.”

Klaaske Roele: „Het wordt steeds erger. We zijn een verzorgingshuis, maar het is hier onderhand een verpleeghuis. Sommige bewoners horen hier eigenlijk niet. Maar ja,het verpleeghuis zit vol.”

August Wisman: „Ik maak me geen zorgen over mezelf, maar over Nederland. We komen geld tekort.”

„Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen”, zegt Sophia van den Berg. „Hoor je ineens dat er geen medicijnen meer zijn voor mensen die ze nodig hebben. Die zeldzame ziektes ja. Daar moet je niet op pingelen.” Over het probleem zijn ze het eens, maar welke partij verdient hun stem?

„Je weet het tegenwoordig niet”, zegt Klaaske Roele. „Over en weer gaat het. Eerst is de PVV groot, nu weer de SP. Wat moeten we daar weer van verwachten?” Roele stemt VVD, gewoon, omdat ze „niet te klagen heeft”.

Sophia van den Berg sluit met haar vaste stem – PvdA – ook de verwarring uit. Ze heeft weinig verstand van deze politieke tijd, zegt ze. De lijsttrekker kent ze niet: „Samsom zeg je?” Oude politici: ja. Kok. En zelfs Hendrik Colijn (1869-1944).

August Wisman staat de twijfel toe. PVV kan. SP ook. „Ik ben in tweestrijd.” De PVV heeft zijn sympathie, want die zegt de waarheid, over die buitenlanders allemaal, ze kosten geld en hebben een grote bek ook, wegwezen ermee.

Nu hoort Wisman de PVV niet meer zo, over buitenlanders. „Ik weet niet waarom. De problemen zijn niet voorbij.”

Waarom dan de SP?

„Ja, meneer Wisman, waarom”, zegt Klaaske Roele met een schuine glimlach. „Wij zijn standvastig. U twijfelt. Zeker omdat de SP ineens omhoog is geschoten?”

Wisman lacht mee, en heeft geen weerwoord. Dan herpakt hij zich. „Brussel. Brussel moet weg. Níks mee te maken.” Zijn hese stem klinkt nu luid. „Maar die Jan, die deelt maar uit. Net Sinterklaas. Jan Kees, ja. Die minister. Geld aan Griekenland, geld aan Turkije. Hij denkt niet aan zijn eigen mensen.”

Dus geen PVV?

Weer twijfel. „Ik weet het niet.”

Mevrouw Roele lacht. „Hij weet het echt niet.”

„Lach jij maar.”

    • Ingmar Vriesema