Douglas zwijgt en glipt weg

Het was de week van Douglas. Hij lijkt op weg naar Fulham en zit in de voorselectie van Oranje.

NIJMEGEN. Of het symbolisch was, zal deze week blijken. Maar Douglas Franco Teixeira, bekend onder de voetbalnaam Douglas, liep gisteren, na het laatste fluitsignaal in het duel met NEC (1-3), in een rechte lijn naar het vak mee gereisde Twente-supporters. Douglas klapte, zwaaide en wees naar zijn hart. Was dit een afscheid?

Het leek er wel op. Douglas, sinds het seizoen 2007/2008 uitkomend voor FC Twente, staat in de belangstelling van het Engelse Fulham van trainer Martin Jol, dat vorige week overeenstemming bereikte met Twente over zijn transfer. Met de overgang zou een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro zijn gemoeid.

Douglas (24), een geboren Braziliaan, woont komende week vijf jaar in Nederland. Die termijn is nodig om hem te laten uitkomen voor het Nederlands elftal, waarvoor hij afgelopen week door bondscoach Louis van Gaal al in de voorselectie werd opgenomen. Vrijdag, als ook de transferdeadline afloopt, zal blijken of de genaturaliseerde Douglas definitief in de selectie van Oranje zit.

Douglas verruimt de defensieve opties bij het Nederlands elftal. Hij wordt door velen gezien als een ‘moderne verdediger’, met leidinggevende capaciteiten en fysiek sterk. Douglas is bijna twee meter lang. Van Gaal wil hem ongetwijfeld testen, omdat Joris Mathijsen en John Heitinga een onvoldoende scoorden op het EK en momenteel niet imponeren bij hun clubs, respectievelijk Feyenoord en Everton.

Gisteren, tijdens de nababbel van NEC-FC Twente, wilde het journaille niets liever dan de hoofdpersoon zelf spreken. Maar het slechte nieuws van de persvoorlichter van Twente luidde, na herhaalde verzoeken: „Het is definitief: hij kan en hij wil niks zeggen.” Even later zag iedereen Douglas vanachter een glazen deur wegglippen. Hij maakte een onschuldig gebaar, alsof hij niets mócht zeggen. Daarna verdween hij.

Steve McClaren, coach van FC Twente, kon evenmin uitsluitsel geven over de toekomst van Douglas. De Engelsman, een tikje clichématig: „We kunnen op dit moment niets zinnigs zeggen, want we weten dat in voetbal alles zo kan veranderen.” Later, lachend: „Op dit moment is hij speler van FC Twente.”

De achtergronden zijn echter complex. Douglas, die nog een seizoen onder contract staat bij FC Twente, mag onder geen beding transfervrij vertrekken van voorzitter Joop Munsterman, terwijl McClaren zijn verdediger juist nodig heeft in de strijd om de landstitel. Verder, en dat maakt het des te ingewikkelder, zit er een duister netwerk achter Douglas. Hij heeft in elk geval twee zaakwaarnemers, een Nederlander en een Braziliaan. De laatste, Marcos Paulo, eist een bemiddelingsvergoeding van ruim één miljoen euro. Volgens De Telegraaf zou hierdoor een mogelijke transfer naar Aston Villa, VfL Wolfsburg en Newcastle United eerder deze zomer al zijn stukgelopen.

De soap duurt nog tot vrijdag, een dag na de Europese ontmoeting tussen Twente en het Turkse Bursaspor. McClaren liet los dat hij vóór vrijdag vijf uur duidelijkheid wil of spelers wel of niet blijven. „Man, ik kan niet wachten tot deze week is verstreken”, zei hij, ietwat geërgerd.

Douglas beleefde een rustige middag tegen NEC. Hij deed zoals gewoonlijk; hij wees, hij coachte en verdeelde het spel vanachter uit. Bij rust stond het al 0-3 via Castaignos, Bulykin en Fer (stafschop). NEC oogde te machteloos en inspiratieloos om er écht een wedstrijd van te maken. In de tweede helft, toen Douglas de defensie even verliet voor een corner, maakte NEC vanuit de counter 1-3.

Daarna verslapte FC Twente. Onbedoeld was de wedstrijd van de club uit Enschede een metafoor voor Douglas, van wie ook wordt gezegd dat hij in topwedstrijden soms verslapt – óf in zijn benen, óf in zijn hoofd. Nooit is hij negentig minuten foutloos. Toen McClaren gevraagd werd of hij ook de indruk heeft dat Douglas twijfelt over zijn toekomst, zei de trainer: „Iedereen twijfelt wel eens. Journalisten ook, toch?” Douglas zat toen al in de bus, klaar voor de reis naar Enschede. De tijd zal deze week uitwijzen bij welke club de (nabije) toekomst van Douglas ligt.

    • Jan Cees Butter