Doden Cariben na orkaan Isaac, noodtoestand in meerdere staten VS

Isaac deed ook Havana aan. Foto AP / Ramon Espinosa

De Dominicaanse Republiek en Haïti hebben het dodental nadat de tropische storm Isaac de eilanden aandeed vastgesteld op negen. Groeiend tot waarschijnlijk een orkaan van de tweede categorie gaat Isaac nu richting meerdere Amerikaanse staten die de noodtoestand hebben uitgeroepen.

In Haïti vielen zeven doden te betreuren. Meerdere van de in totaal negen doden werden meegesleurd door uit hun oevers getreden rivieren.

In Amerika hebben Alabama en Louisiana in navolging van Florida en Mississippi de noodtoestand uitgeroepen. Isaac is nu van de Caribische eilanden op weg naar de zuidoostkust van de VS. Zoals het er nu voor staat trekt de orkaan woensdag, exact zeven jaar na Katrina, over New Orleans.

Voor een ravage als destijds wordt vooralsnog niet gevreesd. Katrina had een enorme omvang groeide uiteindelijk uit tot een tropische cycloon van de vijfde en zwaarste categorie. Oliebedrijven als Shell en BP trekken desalniettemin hun personeel terug uit de Golf van Mexico. De Republikeinse Partij, die vandaag in Florida een conventie zou beginnen om Mitt Romney officieel te presenteren als uitdager van Barack Obama, is uitgesteld.