Dit is Douwe Bob, winnaar van De Beste Singer-Songwriter van Nederland

Met zijn negentien jaar was de Amsterdammer Douwe Bob Posthuma de jongste deelnemer aan de VARA-talentenjacht De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Vanavond liet hij de zes andere finalisten achter zich en won hij het programma van Giel Beelen.


De hele uitzending van gisteravond:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Met zijn overwinning verdient Douwe Bob onder meer een optreden tijdens het Songbird Festival en mag hij naar Londen voor een showcase. De jongste deelnemer aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland versloeg onder meer Nielson, die met Beauty & the Brains al een hit scoorde dankzij het programma.

Gemiddeld 230.000 kijkers

Giel Beelen ging deze zomer met muzikale vrienden op zoek naar de beste singer-songwriter van Nederland. De 3FM-dj, die de winnaar zelf koos, was van mening dat er in Nederland nauwelijks plaats was voor singer-songwriters. Eerder ging Beelen in zijn radioshow op zoek naar de Nederlandse Birdy.

Het programma trok de afgelopen weken gemiddeld zo’n 230.000 kijkers. Hoewel dat niet de hoogste kijkcijfers waren spreekt NL Pop van “dé tv-ontdekking van de zomer van 2012″.

“Nog niet eerder zagen we een talentenshow waarin de creativiteit en eigenheid van de deelnemers zo prominent voorop staan.”

‘‘The Voice’ in een gescheurde spijkerbroek’

In zijn tv-recensie in NRC Handelsblad was Auke Hulst aan het begin van deze zomer iets minder positief:

“De kandidaten leken de hoofdwet van muziekcommercie – zorg dat het op iets anders lijkt! – goed te hebben geïnternaliseerd. De jury, eveneens doordesemd van deze wetmatigheid, strooide rijkelijk met complimenten.

Een authentiek artiest zou zich niets gelegen moeten laten liggen aan Giel Beelen cum suis, maar helaas. Stonden programmaformats en deejays in het verleden in dienst van de core business van de muzikant, nu is muziek gedegradeerd tot omlijsting van jolig babbeltjesvolk en cynische wedstrijdformats. De tragiek is dat ambitieuze talenten – en die zaten er zeker tussen – zich naar die verhoudingen gaan vormen. En dus verdragen ze dat hun liedjes worden gekortwiekt en respectloos worden doorsneden door quotes van concurrenten. De beste singer-songwriter van Nederland is ‘The Voice’ in een gescheurde spijkerbroek, zoals heel 3FM ons conformisme probeert te verkopen onder de noemer ‘alternatief’.”