Democraten in Charlotte

Sandra Fluke, the law student Rush Limbaugh infamously attacked because of her stances on birth control, introduces the US President during a campaign event Auraria Event Center in Denver, Colorado, August 8, 2012. AFP PHOTO/Jim WATSON AFP

De afwezige

Hoewel ze haar afscheid heeft aangekondigd, staat Hillary Clinton altijd in het middelpunt van de belangstelling. Als minister van Buitenlandse Zaken vindt Clinton het niet gepast naar Charlotte te komen, liet ze weten. Maar de Democraten willen haar horen. De populairste politicus van Amerika werkt, zeggen veel commentatoren, aan een comeback in 2016. Door niet te komen, houdt ze de Hillary-honger levend. Haar man Bill krijgt wel een prime time plek als spreker.

De rijzende ster

Barack Obama, een onbekende senator, mocht spreken op de conventie in 2004. Hij betoverde de zaal en werd opeens de Democratische hoop in barre tijden. Hetzelfde kan dit keer gebeuren met Julian Castro, de niet erg bekende burgemeester van de Texaanse stad San Antonio. Hij mag dinsdagavond, 4 september, de ‘keynote speech’ geven. Castro en zijn tweelingbroer Joaquin groeiden op bij hun moeder in een van oorsprong Mexicaans gezin. Hun verhaal, van kansarme Amerikanen die hun kans grijpen, doet denken aan dat van Obama. Julian Castro heeft een progressief imago en hij is een stemmenkanon onder kiezers met een Latijns-Amerikaanse achtergrond.

De activist

Met spoed aan het programma toegevoegd: Sandra Fluke. De jonge vrouwenrechtenactivist kreeg landelijke bekendheid toen ze door de rechtse talkshowpresentator Rush Limbaugh voor hoer werd uitgemaakt. Ze pleit voor vergoeding van anticonceptiemiddelen, maar ze komt vooral om Republikeintje te pesten en om zwevende kiezers te lokken. Daar is ze extra geschikt voor sinds de Republikein Todd Akin vorige week vrouwelijke kiezers schrik aanjoeg met de theorie dat vrouwen niet snel zwanger raken van verkrachting. Zwevende kiezers die tegen abortus zijn, maken vaak een uitzondering voor abortus na verkrachting.

De oude rot

Joe Biden was de eerste jaren van zijn vicepresidentschap vrij onzichtbaar. Maar inmiddels vliegen de vonken ervan af als hij spreekt. Chris Cillizza, commentator van The Washington Post, ziet in Biden een grote kanshebber voor de presidentskandidatuur in 2016. Zijn toespraak in Charlotte is daar een graadmeter voor. Overigens had Biden ook graag in het rijtje hiernaast gestaan, bij de sterren van de Republikeinse conventie. Hij had te voren aangekondigd deze week naar Tampa af te reizen. Het is niet ongebruikelijk dat partijen ‘spionnen’ sturen, maar dat zijn altijd laaggeplaatste partijleden. Als Biden in Tampa was verschenen, zou dat uniek zijn geweest. Maar dit weekeinde zegde hij af. Officieel excuus: orkaangevaar. Voor de goede verstaander: genoeg aandacht gescoord.

    • Guus Valk