De langste rij voor ‘heilige Hazes’

Het was gezellig druk op de Amsterdamse Uitmarkt. 450.000 mensen namen een voorproefje op het nieuwe cultuurseizoen.

Op de Uitmarkt in Amsterdam begon het nieuwe culturele seizoen met veel regenbuien. Foto Olivier Middendorp

„We hebben heel veel foldertjes verzameld en die gaan we vanavond allemaal uitzoeken. Maar je wordt toch iets kritischer door de crisis. Ik koop nu meestal pas op het laatste moment kaartjes.” Elly Beglinger (60) loopt zaterdag samen met haar zus over de Uitmarkt. Ook Herman Nagtegaal (62) doet het rustiger aan. „Vroeger bezocht ik zes opera’s in een jaar, nu nog drie. Alles is duurder geworden, en je moet het toch doen met hetzelfde salaris.”

Op de vijfendertigste editie van de Uitmarkt doen de standhouders van de informatiemarkt er in de stromende regen alles aan om Nederland warm te houden voor cultuur. Vrije producenten pakken uit met mooie gadgets als zonnebrillen (Sister Act), fietsbellen (Soldaat van Oranje), zwarte kojakhoeden (Hazes Musical), groene oortjes (Shrek) en stukjes rookworst (HEMA de musical). Minder fortuinlijke cultuuraanbieders doen het met buttons, pennen, potloden, ballonnen, lollies en blokjes kaas.

„Het is hartstikke leuk hier met al die kraampjes. Ik hou wel van al die gratis dingen”, zegt Laurie Bosman (16) uit Oostzaan met een SP-ballon, een zonnebril van Sisteract en Shreck-oortjes. Bij een tombola van het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft ze net een cd gewonnen. Twee musicalfans uit Brabant hebben tassen van Petticoat, Soldaat van Oranje en de Meesterpianisten gescoord. Of ze kaartjes gaan kopen? „De musicals hebben we eigenlijk allemaal al een paar keer gezien. En van klassieke muziek houden we niet echt. We vonden het gewoon een mooi tasje en kregen er een pen bij.”

Eduard van der Meer, vrijwilliger in de kraam van de serie Meesterpianisten, stoort zich er niet aan. „Je herkent meteen de graaiers en de echte geïnteresseerden. En die laatste zijn er ook zeker. We hebben vandaag al iets van 200 kaarten verkocht.” Net als veel andere instellingen bieden ze die kaarten op de Uitmarkt met grote kortingen aan.

Het Nederlands Blazers Ensemble hanteert een andere tactiek en laat voorbijgangers op kazoo’s meeblazen met een soul bossa nova. Het Scheepvaartmuseum speelt met het publiek een levende Waar is Wallie? Voor de vinder van de walvis is er een tweede kaartje gratis voor het museum. Bij het Van Gogh Museum kunnen bezoekers op de foto in een levensgrote driedimensionale variant van Van Goghs net aangekochte aquarel Knotwilg (1882).

En dan zijn er natuurlijk de drukbezochte voorproefjes: 419 gratis optredens op 33 podia rond Museumplein en Leidseplein.

De langste rij van het weekend staat op zaterdagmiddag voor de Hazes Marathon in het DeLaMar Theater. In totaal wonen 3.000 bezoekers de ‘Hoogmis voor de Heilige Hazes’ bij. Maria de Fátima ontroert iedereen tot tranen met haar fadoversie van Zij gelooft in mij en Martijn Fischer, die Hazes speelt in de komende musical Hij Gelooft in Mij, ontlokt met zijn soulversie van Bloed, zweet en tranen een traditioneel ‘Olé André’.

    • Joke Beeckmans