De captain zorgt vooral voor onrust

Voor de derde keer op rij kreeg PSV-aanvoerder Van Bommel geel – gevolgd door een klaagzang en discussie.

Redacteur Voetbal

Groningen. Mark van Bommel heeft er al zijn carrière lang een hekel aan als hij bekritiseerd wordt om zijn gele kaarten. De 35-jarige routinier kreeg bij zijn terugkeer bij PSV terechte gele kaarten tegen RKC en Roda JC. In aanloop naar het duel met FC Groningen stelde hij dat dit wat hem betreft „geen thema” was.

Maar toen Van Bommel gistermiddag in de 49ste minuut voor de derde keer op rij geel kreeg, begon hij aan een klaagzang bij de trainer en de spelers van de tegenstanders, scheidsrechter Serdar Gözübüyük en vierde official Jeroen Sanders. De captain van PSV wilde aan alles en iedereen laten weten dat hem onrecht was aangedaan. Maar Van Bommel had geen tijd meer de pers te woord te staan na de 3-1 zege bij FC Groningen.

Van Bommel kwam na jaren voetballen bij internationale topclubs als Barcelona, Bayern München en AC Milan deze zomer als een gelouterde voetballer terug in Eindhoven. De verdedigende middenvelder moest met zijn ervaring voor rust en balans zorgen in het elftal van de nieuwe coach Dick Advocaat. Van Bommel, die na het desastreus verlopen EK is gestopt als international, wil bij PSV vooral aantonen dat hij nog van meerwaarde is. Van Bommel hoeft buiten Eindhoven echter niet op respect van fans en tegenstanders te rekenen, die hem soms bewust uitdagen. De wijze waarop hij verhaal probeert te halen als hem onrecht wordt aangedaan, werkt de wrevel tegen hem nog meer in de hand.

Zo lijkt het erop dat Van Bommel bij PSV voor een deel tegen zichzelf loopt te voetballen. De ongelukkige botsing van Van Bommel gisteren in de vierde minuut na rust met Kees Kwakman was illustratief. Van Bommel was eerder een paar keer hard aangepakt door een speler van FC Groningen, maar zag tot zijn schrik en woede dat Gözübüyük hem bestrafte met een kaart. Het publiek in de Euroborg begon te joelen en terwijl Van Bommel juist de rustgevende factor in zijn team zou moeten zijn zorgde hij voor onrust. De aanvoerder van PSV was in de 57ste minuut zelfs even dicht bij zijn tweede gele kaart toen hij in een duel om de bal Género Zeefuik vloerde. Dat leed bleef hem bespaard.

Maar van Bommel kwam niet tot rust. Zelfs niet nadat PSV via doelpunten van Atiba Hutchinson, Dries Mertens en Memphis Depay was uitgelopen naar een 3-0 voorsprong. Van Bommels gedrag werkte aanstekelijk op zijn collega-controleur Kevin Strootman, die zich op de helft van FC Groningen liet uitdagen door Lorenzo Burnet. Het leverde Strootman een domme gele kaart op. In plaats van schuldbewust het hoofd te buigen bleef Strootman maar met zijn armen zwaaien om verhaal te halen.

Van Bommel mag dan een speler zijn die boven alles wil winnen, hij vervult als aanvoerder van PSV ook een voorbeeldfunctie. De nummer zes van PSV zal moeten inzien dat de grens tussen geslepen spelen en onsportief gedrag zeer dun is. In het verleden haalde hij zich in het buitenland de woede van tegenstanders op de hals. Zo vierde hij ooit als speler van Bayern München met uitdagende gebaren een doelpunt bij Real Madrid. In 2008 riepen lezers van de Duitse boulevardkrant Bild hem uit tot Der grösste Stinkstiefel (meest gehate speler) van de Bundesliga.

Als clubvoetballer én als international streed Van Bommel vaak tegen (voor)oordelen van coaches, oud-voetballers en analisten. Zo raakte Van Bommel in de clinch met Johan Cruijff, Marco van Basten en Louis van Gaal. Het sierde Van Bommel dat hij altijd onvoorwaardelijk is blijven geloven in eigen kunnen. Hij zette afgelopen zomer alles in op een Europese titel met Oranje, maar eindigde met drie nederlagen op de bank. Het deed hem pijn.

Nu het uitgesloten lijkt dat de nieuwe bondscoach Van Gaal nog een beroep op Van Bommel zal doen, richt hij zich volledig op PSV. De geboren Limburger heeft zich vooral ten doel gesteld om spelers om hem heen beter te laten voetballen. Daarvoor hoeft hij zelf niet eens te gloriëren. Van Bommel moet de rust en orde bewaken en de boel opjagen waar het moet.

Maar hij moet ook zichzelf in acht nemen en beseffen dat hij niet boven de wet staat. De wijze waarop hij zich bij Groningen manifesteerde ontnam een beetje de glans van de zege. In plaats van als een aanvoerder rustig zijn zegje te doen, zat Van Bommel na afloop een kwartier in het scheidsrechtershok te discussiëren. En van die discussies wilde hij nu juist af.

    • Koen Greven