Chinees Youngman koopt 30 procent van aandelen Spyker

Het logo van Spyker. Foto Reuters / Valentin Flauraud

De Chinese automaker Youngman heeft een overeenkomst gesloten met Spyker voor de aankoop van bijna dertig procent van de aandelen. De twee bedrijven richten daarnaast twee joint ventures op voor de ontwikkelingen van twee automodellen. Dat meldt het bedrijf van Victor Muller vandaag.

Youngman is bereid voor 6,7 miljoen euro 29,9 procent van de aandelen van Spyker te kopen. Het bedrijf betaalt 0,05 euro per aandeel. Nog eens 3,3 miljoen euro wordt aan Spyker verstrekt via een lening. De Chinezen blijven hiermee onder de dertig procent aandeel in Spyker, waardoor ze geen bod op alle aandelen hoeven te doen.

Youngman en Spyker richten daarnaast een onderneming op voor de ontwikkeling van een sportieve SUV. Die moet in 2014 op de markt komen. Ook wordt een bedrijf opgericht voor de ontwikkeling van een auto in het hogere segment op het Phoenix-platform. Dat is ooit door Saab ontwikkeld en sinds vorig jaar in handen van Youngman.

Youngman en Spyker zijn geen onbekenden. In de uiteindelijk mislukte poging van Muller om Saab te redden speelde het Chinese bedrijf een belangrijke rol als financier. Die bemoeienis was uiteindelijk ook de aanleiding voor het faillissement.

De oude eigenaar van Saab, General Motors, wilde niet dat Saab de Chinese markt zou betreden uit concurrentieoverwegingen. GM, nog betrokken via technologielicenties, blokkeerde daarom de transactie. Muller eist begin augustus vanwege deze ‘obstructie’ een schadevergoeding van drie miljard dollar van de Amerikanen.

    • Niels Posthumus