‘Beelden van oorlogsmisdaad Syrië’

De lichamen van doden die in Daraya werden gevonden, op een foto die werd verstrekt door de oppositie. In de stad nabij Damascus vielen in totaal zo’n driehonderd doden, volgens de oppositie bij een aanval van het leger. Foto AFP

Het Syrische leger heeft in de afgelopen dagen een bloedbad aangericht in Daraya, een voorstad ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus. Ongeveer driehonderd lichamen zijn gevonden in huizen en kelders, de meesten zijn „geëxecuteerd”. Dat hebben Syrische oppositieactivisten gisteren gezegd. De berichten konden niet uit onafhankelijke bron bevestigd worden.

Om hun aantijgingen kracht bij te zetten, hebben oppositieactivisten video’s op internet gezet, waarop rijen in lakens gewikkelde lichamen te zien zijn. De meeste doden lijken jonge mannen, maar zeker één video toont verschillende kinderen die door het hoofd zijn geschoten. De voorzitter van een commissie van de VN-Mensenrechtenraad, Sergio Pinheiro, zei dat het bloedbad „een oorlogsmisdaad” kan zijn.

Gewapende rebellen in de Syrische hoofdstad melden vanochtend een legerhelikopter uit de lucht te hebben geschoten. Het Vrije Syrische Leger zei dat de helikopter schoot op mensen in het noordoostelijke district Jobar, en dat het was neergestort in de wijk Qabun.

De staatstelevisie bevestigde dat de helikopter is neergestort, maar meldde niet dat hij was neergeschoten. De helikopter nam deel aan een operatie van het Syrische leger om de voorsteden weer in handen te krijgen. Het zou voor het eerst zijn dat de rebellen een helikopter uit de lucht hebben geschoten. Op 13 augustus meldde het Vrije Syrische Leger een Mig-23 gevechtsvliegtuig in de oostelijke provincie Deir al-Zour te hebben neergeschoten.

Het Syrische leger heeft na drie dagen van bombardementen de voorstad Daraya vrijdag heroverd op de rebellen. De staatsmedia gaven de oppositie de schuld van het bloedbad en meldden dat Daraya was „gereinigd van restanten van terroristen”. Daraya is een voorstad waar veel sunnitische arbeiders wonen en is een bolwerk van de rebellen geweest sinds de opstand tegen het regime van Bashar al-Assad zeventien maanden geleden uitbrak.

De operatie in Daraya is volgens activisten uitgevoerd door de Vierde Divisie, een elite-eenheid van het Syrische leger die onder commando staat van Assads broer Maher. Dit is veruit de best getrainde en bewapende eenheid, die als primaire taak heeft de hoofdstad te verdedigen.

„Het is duidelijk dat het een collectieve straf was”, zei Khaled Al-Shami, een activist uit Damascus. „Ik ben er zeker van dat de komende dagen nog meer slachtingen aan het licht komen, maar tegen die tijd zullen er weer andere hebben plaatsgehad en zullen mensen Daraya zijn vergeten.”

De Syrische vicepresident Farouk al-Sharaa vertoonde zich gisteren in het openbaar in Damascus, waarmee hij een einde maakte aan de geruchten dat hij naar de rebellen zou zijn overgelopen. (AP, Reuters, BBC)