Ban Ki-moon veroordeelt bloedbad voorstad Damascus

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt het bloedbad dat dit weekend plaatsvond nabij Damascus een “ontstellende en gewelddadige misdaad die nader onderzocht moet worden”. Dat liet hij vandaag weten tegenover persbureau Reuters.

Vechtende rebelen in Daraya, de voorstad waar dit weekend zeker driehonderd mensen omkwamen door geweld van het Syrische leger. Foto AFP / Austin Tice

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt het bloedbad dat dit weekend plaatsvond nabij Damascus een “ontstellende en gewelddadige misdaad die nader onderzocht moet worden”. Dat liet hij vandaag weten tegenover persbureau Reuters.

Het Syrische leger heeft in de afgelopen dagen het bloedbad aangericht in Daraya, een voorstad ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus. Ongeveer driehonderd lichamen zijn gevonden in huizen en kelders, de meesten zijn “geëxecuteerd”. Dat hebben Syrische oppositieactivisten gisteren gezegd. De berichten konden niet uit onafhankelijke bron bevestigd worden. De voorzitter van een commissie van de VN-Mensenrechtenraad, Sergio Pinheiro, zei dat het bloedbad “een oorlogsmisdaad” kan zijn.

‘zeker 633 doden in enkele weken’

De operatie in Daraya is volgens activisten uitgevoerd door de Vierde Divisie, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag:

“De Vierde Divisie is een elite-eenheid van het Syrische leger die onder commando staat van Assads broer Maher. Dit is veruit de best getrainde en bewapende eenheid, die als primaire taak heeft de hoofdstad te verdedigen.”

De troepen van president Bashar al-Assad voeren in Daraya represailles uit na meerdere guerrilla-aanvallen van rebellen tegen de regeringstroepen. Volgens de Lokale Coördinatiecomités van Syrië (LCC) zouden hier in de afgelopen week zeker 633 mensen bij zijn omgekomen, zo meldt persbureau Reuters.

‘Legerhelikopter door rebellen neergehaald’

Gewapende rebellen in de Syrische hoofdstad melden vanochtend een legerhelikopter uit de lucht te hebben geschoten. Het Vrije Syrische Leger zei dat de helikopter schoot op mensen in het noordoostelijke district Jobar, en dat het was neergestort in de wijk Qabun.

Beelden van het neerstortende toestel:

De staatstelevisie bevestigde dat de helikopter is neergestort, maar meldde niet dat hij was neergeschoten. De helikopter nam deel aan een operatie van het Syrische leger om de voorsteden weer in handen te krijgen. Het zou voor het eerst zijn dat de rebellen een helikopter uit de lucht hebben geschoten. Op 13 augustus meldde het Vrije Syrische Leger een Mig-23 gevechtsvliegtuig in de oostelijke provincie Deir al-Zour te hebben neergeschoten.

Hollande: oppositie moet tijdelijke regering vormen

De Franse president François Hollande heeft de Syrische oppositie vandaag opgeroepen een tijdelijke regering te vormen. Die kan rekenen op de erkenning van Frankrijk, aldus de president in een toespraak tot Franse ambassadeurs in het presidentieel paleis.

Hollande voert de diplomatieke druk op de Syrische president Bashar Assad met zijn opmerkingen opnieuw een stapje op. Hoewel de Syrische oppositie een sterk versnipperd karakter heeft en het nog maar de vraag is of de diverse facties er op korte termijn in zullen slagen een regering samen te stellen, kan de belofte van Hollande de vorming van een tussentijdse regering een belangrijke impuls geven.

“We betrekken onze Arabische partners hierbij om deze stap te versnellen. Frankrijk zal de tussentijdse regering van Syrië erkennen zodra deze is gevormd.”

    • Annemarie Coevert