Apple wil verkoopverbod op acht Samsung-modellen

Een iPhone van Apple en een Samsung Galaxy S. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

Technologiebedrijf Apple heeft bij de rechtbank in Amerika een verzoek ingediend voor een verbod op acht producten van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung. Het verzoek komt nadat Samsung vorige week werd veroordeeld voor een schadevergoeding van ruim een miljard dollar wegens het schenden van zeven Apple-patenten.

Het gaat om een verbod op de verkoop van acht verschillende varianten van de Galaxy SII en de Galaxy S in Amerikaanse winkels, zo blijkt uit de stukken die zijn ingediend bij de rechtbank. De rechter zal later uitspraak doen over het verzoek.

‘Uitspraak dwingt fabrikanten tot verandering’

Het geld voor de boete kan Samsung makkelijk betalen, maar de effecten op lange termijn zijn belangrijker. NRC-technologieredacteur Marc Hijink schrijft op zijn blog dat de uitspraak in de Apple-Samsung zaak ook andere fabrikanten tot verandering dwingt.

“De patenten beslaan details in de bediening van de telefoon, die echter wel tot de lingua franca van smartphonegebruikers zijn gaan horen: dubbelklikken om een document te vergroten, een stuiterend effect bij het scrollen en inzoomen door twee vingers op het scherm naar te ‘knijpen’.”

Lees meer over de gevolgen van de zaak tussen Apple en Samsung op het Tech-blog.

    • Lex Boon