Rutte verwijt Wilders spelletjes - Samsom pleit voor eerlijk verhaal Europa

VVD-leider Mark Rutte verwijt zijn PVV-collega dat die spelletjes speelt met het spaargeld en de pensioenen van Nederlanders. “U probeert kiezers te winnen met een goedkoop verhaal dat schadelijk is voor Nederland. En u weet dat ook nog, dat vind ik het ergste”, zei Rutte vanavond tegen Wilders tijdens het lijsttrekkersdebat op RTL4.

De vier lijsttrekkers tijdens het verkiezingsdebat op RTL4. Screenshot nos.nl

VVD-leider Mark Rutte verwijt zijn PVV-collega dat die spelletjes speelt met het spaargeld en de pensioenen van Nederlanders. “U probeert kiezers te winnen met een goedkoop verhaal dat schadelijk is voor Nederland. En u weet dat ook nog, dat vind ik het ergste”, zei Rutte vanavond tegen Wilders tijdens het lijsttrekkersdebat op RTL4.

Rutte zei nog steeds ‘ongelooflijk kwaad’ te zijn op Wilders omdat die eind april de stekker uit het kabinet trok. “U heeft het partijbelang boven het landsbelang laten gaan”, zei Rutte. Ook met zijn pleidooi voor een vertrek uit de Europese Unie schaadt Wilders het landsbelang, zei Rutte. “Dat is dodelijk voor de werkgelegenheid in Nederland.”

Rutte: Wilders wilde ook aan hypotheekrenteaftrek komen

Volgens Rutte was Wilders in het Catshuis ook akkoord met het voorstel voor beperking van de hypotheekrenteaftrek. Wilders ontkende dat vurig.

De opgestapte PVV-Kamerleden Jhim van Bemmel en Marcial Hernandez geven Rutte gelijk:

Twitter avatar JhimvanBemmel Jhim van Bemmel Wilders was akkoord op dit dossier #premierdebat #hypotheekrenteaftrek
Twitter avatar MHernandezKH Marcial Hernandez Wilders liegt: heeft in fractievergadering gemeld dat hij hypotheekrenteaftrek als eerste had opgegeven tijdens Catshuis #watkiestnl

Wilders: Rutte schrijft blanco cheques

Wilders stelde op zijn beurt dat Rutte de belangen van Nederland heeft verkwanseld door met het ESM-verdrag een ‘blanco cheque’ te tekenen. Ook heeft Rutte Nederlandse bevoegdheden ingeleverd, zei Wilders.

“U laat Nederland bloeden om de Grieken te betalen, wij willen de Grieken laten bloeden om Nederland te betalen.”

Wilders: SP is hartstikke eurofiel

Wilders nam ook SP-leider Emile Roemer op de korrel. Volgens hem is de SP in werkelijkheid helemaal niet kritisch over de EU. Volgens Wilders wil de SP dat de EU een politieke unie wordt, dat de Balkanlanden erbij komen en dat de Europese Centrale Bank de geldpers aanzet. “Daar staat de grootste eurofiel van Nederland”, zei Wilders, wijzend op Roemer.

Samsom: vertel eens ’n eerlijk verhaal over Europa

PvdA-leider Diederik Samsom verweet de drie overige deelnemers aan het debat dat ze niet eerlijk zijn over Europa. Rutte zei bijvoorbeeld dat Griekenland geen extra geld meer mag krijgen. Ook Roemer en Wilders vinden dat. Samsom is extra geld of tijd voor Griekenland wel mogelijk, als een exit uit de euro het alternatief is. “Dat is het eerlijke verhaal”, stelde Samsom.

Discussie over kostbare zorg in einde levensfase

Bij de discussie over het thema zorg was Samsom de enige die een discussie bepleitte over de vraag of mensen aan het einde van hun leven nog een tonnen kostende medische behandeling moeten krijgen. Rutte, Roemer en Wilders vinden dat een zaak van arts en patiënt. “Was het maar zo simpel”, reageerde Samsom. “Artsen verwachten van de politiek dat we hier een fatsoenlijke discussie over voeren.”

Aan het debat, dat wordt gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam, doen de vier lijsttrekkers mee die in de ogen van RTL kans maken om minister-president te worden. Het is het eerste tv-debat waaraan Rutte, Roemer en Wilders meedoen.

    • Marije Willems