Syrische vicepresident toont zich weer (en is dus niet overgelopen)

De Syrische vicepresident Farouk Al-Shara vandaag, toen hij een Iraanse delegatie ontmoette. Al-Shara had zich al weken niet laten zien en dat voedde de geruchten dat hij zou zijn overgelopen naar de oppositie.
De Syrische vicepresident Farouk Al-Shara vandaag, toen hij een Iraanse delegatie ontmoette. Al-Shara had zich al weken niet laten zien en dat voedde de geruchten dat hij zou zijn overgelopen naar de oppositie. Foto AP / Bassem Tellawi

De Syrische vicepresident Farouq al-Shara heeft zichzelf vandaag na weken afwezigheid weer laten zien. Daarmee komt een einde aan de hardnekkige geruchten dat hij het regime van Assad de rug toegekeerd zou hebben.

De Saoedische tv-zender Al Arabiya berichtte vorige week op basis van bronnen rond de Syrische oppositie dat Al-Shara samen met twee andere hoge functionarissen naar Jordanië was gevlucht. Het regime bereidde volgens de oppositiebronnen een verklaring voor waarin de oppositie verantwoordelijk zou worden gesteld voor het vermoorden van Al-Shara. Daar bleek weinig van waar; het regime van Assad verklaarde dat de vicepresident nog gewoon in functie zat.

Al-Shara ontmoette vandaag een Iraanse delegatie in Damascus. Journalisten zagen hem uit een auto stappen en zijn kantoor inlopen voor een bespreking met Alaeddin Boroujerdi, het hoofd van de Iraanse parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlands beleid.

De nu 74-jarige Al-Shara is al jaren een belangrijk figuur voor Assad: hij was de Syrische minister van Binnenlandse Zaken tot hij in 2006 tot vicepresident werd benoemd.