Rutte: premier Roemer kost ons miljarden - ‘Samsom winnaar debat’

De vier lijsttrekkers tijdens het verkiezingsdebat op RTL4. Screenshot nos.nl

Het zal de schatkist miljarden kosten als SP-leider Emile Roemer minister-president wordt, doordat Nederland meer rente moet betalen over de staatsschuld. Dat betoogde premier en VVD-leider Mark Rutte vanavond in het lijsttrekkersdebat op RTL4.

Rutte wees erop dat Roemer onlangs zei dat hij als premier zal weigeren een Europese boete te betalen als het Nederlandse begrotingstekort te hoog blijft. “U heeft meteen gezien wat de reacties waren: de rente voor Nederland liep meteen op”, zei Rutte. Volgens Rutte is dat ‘overtuigend aangetoond’. nrc.next toonde afgelopen week aan dat dit niet het geval was.

Maar Rutte hield vol: de rente zal omhoog schieten als Roemer premier wordt. Dat betekent dat Nederland miljarden meer kwijt is op de financiële markten. “Dat vreet geld weg bij de zorg en het onderwijs”, zei Rutte.

Roemer: retoriek en bangmakerij

Roemer betichtte Rutte van retoriek en bangmakerij. “Als de situatie in de wereld verandert, moeten politici dat meewegen”, zei Roemer, doelend op de economische crisis. Roemer kreeg bijval van PVV-leider Geert Wilders.

“Brussel kan de boom in met die boete.”

Samsom: stop nou eens met die angstbeelden

PvdA-leider Diederik Samsom verweet zijn drie opponenten angstbeelden te creëren.

“We moeten stoppen met angstbeelden en werken aan een oplossing uit deze crisis. Volgens mij zit Nederland daarop te wachten.”

Rutte tegen proefverlof Van der G.

Rutte zei nooit te zullen toestaan dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, proefverlof krijgt. Hij noemde het in reactie op een stelling van debatleider Frits Wester ‘ondenkbaar’ dat Van der G., die een celstraf van achttien jaar uitzit, proefverlof krijgt. “Als het stelsel dit toelaat, moeten we het stelsel veranderen.” Als een minister van Justitie Van der G. toch proefverlof wil geven, zal Rutte hem tot aftreden dwingen.

Ook PVV-leider Geert Wilders is tegen proefverlof voor Van der G. PvdA-leider Diederik Samsom zei ook te willen dat Van der G. zo lang mogelijk achter de tralies blijft, maar benadrukte (bij vergissing) dat de rechter erover gaat. Ook SP-leider Emile Roemer zei niet op de stoel van de rechter te willen gaan zitten. Het is echter de minister die erover gaat.

Samsom uitgeroepen tot winnaar debat

Samsom werd uitgeroepen tot de winnaar van het lijsttrekkersdebat. Van de kijkers die hun mening lieten weten, vond 51 procent Samsom de beste. Dat bleek aan het einde van de uitzending.

VVD-lijsttrekker Rutte werd nummer twee met 34 procent, PVV-leider Geert Wilders volgde met negen procent en SP-leider Emile Roemer was de hekkensluiter met zes procent van de stemmen. Volgens RTL hebben tienduizenden kijkers hun stem uitgebracht op een van de vier deelnemers aan het ‘premiersdebat’.

Ook op Twitter en andere sociale media werd Samsom als winnaar gezien. Zo’n 31 procent is positief over Samsom. Rutte en Wilders scoren ongeveer een kwart en Roemer zit rond de twintig procent, meldt persdienst Novum.

Aan het debat deden de vier lijsttrekkers mee die in de ogen van RTL kans maken om minister-president te worden. Het is het eerste tv-debat waaraan Rutte, Roemer en Wilders meededen.