In beeld

Protest in New Delhi tegen nieuw corruptieschandaal

In de Indiase hoofdstad New Delhi werd vandaag geprotesteerd tegen een nieuw corruptieschandaal rond de winning van steenkool, waarbij de positie van de premier onder druk is komen te staan. De Indiase schatkist liep 27 miljard euro aan inkomsten mis door een corrupt veilingsysteem van kolen, aldus onze correspondent Joeri Boom. De oppositie eiste het aftreden van premier Manmohan Singh, die van 2006 tot 2009 naast premier ook minister van Kolen was. De oppositie heeft onvoldoende macht om premier Singh tot aftreden te dwingen, maar kan met het rapport van de Indiase Rekenkamer Singhs reputatie ernstig beschadigen. Het is voor het eerst dat nu de premier zelf met corruptie in verband wordt gebracht. Het afbreken van Singhs status komt de oppositie goed uit. In 2014 zijn er parlementsverkiezingen en in december gaat de economisch belangrijke deelstaat Gujarat naar de stembus. Geschat wordt dat de Indiase economische groei, die langzaam daalt richting de zes procent, 4 tot 5 procent hoger zou zijn als de corruptie zou afnemen tot westers niveau.
De politie zet een waterkanon in tegen de betogers.
AFP / Sajjad Hussain
Een betoger van de actiebeweging 'India tegen corruptie' draagt foto's met zich mee van de Indiase premier Manmohan Singh (r) en Nitin Gadkari, voorzitter van de Bharatiya Janata Partij (l).
AFP / Sajjad Hussain
Een politieagent vuurt een traangasgranaat af op de betogers.
Reuters / Adnan Abidi
Wel of geen waterkanon: de betogers wijken niet.
Reuters / Adnan Abidi
De politieagenten slaan om zich heen.
Reuters / Ahmad Masood
Traangas moet de betogers afschrikken.
Reuters / Ahmad Masood
Het ingezette waterkanon lijkt de betogers niet te deren.
AP / Manish Swarup
Een betoger wordt hardhandig afgevoerd.
AP / Mustafa Quraishi
De politie probeert met man en macht de betogers achter de opgeworpen blokkades te houden. Maar ze slagen er niet in.
Reuters / Adnan Abidi
Een politiebarricade wordt doorbroken.
AP / Kevin Frayer
Een bus met daarin betogers, die eerder werden vastgehouden door de politie, wordt door de menigte tegengehouden.
Reuters / Mansi Thapliyal
Een aanhanger van Anna Hazare, icoon van de Indiase onafhankelijkheid, draagt een foto van de Indiase premier Manmohan Singh op zijn been. Ik ben een dief, staat erop.
Reuters / Adnan Abidi
Op de posters staat onder meer: 'Kolendief meneer Manmohan Singh'. Van 2006 tot 2009 was hij naast premier ook minister van Kolen.
Reuters / Adnan Abidi