Oostenrijkse bondskanselier wil Griekenland wel meer tijd geven

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann in Wenen op 14 augustus. Foto Reuters / Lisi Niesner

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft zich vandaag uitgesproken ten gunste van meer tijd voor Griekenland om de schulden terug te betalen. Er is bovendien een grote kans dat dat gebeurt, zei hij.

Wat Faymann betreft kan Griekenland twee of drie jaar extra krijgen onder de voorwaarde dat het land zich houdt aan de met de EU afgesproken hervormingen en bezuinigingen. De bondskanselier is de eerste die openlijk reageert op het verzoek van Samaras. Faymann deed dat in een interview met een Oostenrijkse krant.

“Ik denk dat de kans groot is dat we met Griekenland overeenkomen dat zij zich aan de afspraken houden en dat ze in ruil daarvoor meer tijd krijgen om de schulden terug te betalen.”

De Griekse premier deed zijn oproep vier dagen geleden. Het zorgenkindje van de EU heeft niet meer geld nodig, zei hij, maar meer tijd. De partij van Samaras won in juni de verkiezingen met de belofte om de deadline van de trojka (de drie-eenheid van Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds die noodsteun toezegde in ruil voor bezuinigingen) met twee jaar uit te stellen. Geldschieters als Duitsland zien daar weinig in gezien de vele pogingen die de eurozone al heeft ondernomen om de Griekse economie weer op de rails te krijgen.

Samaras sprak de afgelopen dagen met zowel Merkel als Hollande, maar die twee lieten zich allebei achteraf niet uit over uitstel.

Faymann, partijleider van de sociaaldemocraten van SPÖ, werd in december 2008 bondskanselier.

    • Peter Zantingh