Leden Pussy Riot ontvluchten Rusland - ‘om betogers te ronselen’

Deze drie Pussy Riot-bandleden werden eerder deze maand veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn Rusland ontvlucht. Dat werd vandaag bekendgemaakt op de Twitter-account van de band. De twee werden gezocht door de Russische politie.

De twee bandleden zouden buiten Rusland ‘bezig zijn buitenlandse feministen te ronselen voor nieuwe protestacties’.

Vijf leden van Pussy Riot brachten in februari een ‘punkgebed ten gehore’ in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk. In het punkgebed kwamen de woorden ‘Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin’ voor. Met hun actie wilden ze er naar eigen zeggen tegen protesteren dat het hoofd van de kerk kiezers had opgeroepen bij de presidentsverkiezingen op Vladimir Poetin te stemmen.

Drie bandleden veroordeeld tot 2 jaar strafkamp

De vrouwen droegen tijdens hun optreden (video) in de kerk kleurrijke bivakmutsen. De Russische autoriteiten wisten drie vrouwen te identificeren. De drie werden opgepakt en op 17 augustus tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Enkele dagen later zei de politie op zoek te zijn naar de andere twee Pussy Riot-leden.

Lees meer over de zaak tegen Pussy Riot in ons achtergrondartikel over de punkband en de positie van Poetin.

    • Marije Willems