PSV te sterk voor Groningen, ook winst voor Feyenoord en Twente

Feyenoord heeft vandaag zijn tweede uitzege van het nieuwe seizoen geboekt. De ploeg van Ronald Koeman won met 2-1 bij Heracles Almelo. FC Twente klopte NEC met 3-1. PSV trakteerde FC Groningen op een thuisnederlaag. Het werd in de Euroborg 1-3.

FC Groningen - PSV 1-3

Voor de ploeg van coach Dick Advocaat scoorden Atiba Hutchinson, Dries Mertens en Memphis Depay. Mitchell Schet deed wat terug namens de thuisclub, die na drie duels nog maar een punt heeft.

PSV-coach Dick Advocaat koos er tegen Groningen voor om niet te beginnen met aanwinst Luciano Narsingh maar stelde in plaats daarvan Tim Matavz op in de spits. Dat leidde niet meteen tot veel dreiging. Groningen gaf PSV aanvankelijk weinig ruimte, maar de thuisclub slaagde er zelf ook niet in om iets te creëren.

Hutchinson brak de wedstrijd open voor de bezoekers. In de 39e minuut stiftte hij raak na een bekeken steekpass van Dries Mertens. De wedstrijd werd vervolgens iets grimmiger, wat resulteerde in gele kaarten voor onder meer Mark van Bommel en Kevin Strootman.

Groningen kreeg weliswaar een grote kans toen Bacuna een vrije trap op de lat schoot, maar de aanval liet de thuisclub voor het grootste gedeelte in de steek. PSV wachtte af en counterde bij balverlies van de noorderlingen.

Zo kwam ook de 0-2 tot stand. Virgil van Dijk leed balverlies en PSV schakelde razendsnel om. Mertens rondde de counter in de 72e minuut feilloos af. Het was de beslissing in het duel.

Depay zorgde voor het hoogtepunt van de middag. De jongeling slalomde fraai door de Groningse defensie en schoot goed raak. In de voorlaatste minuut mocht Schet nog aanleggen uit de tweede lijn en de bal verdween in het doel van PSV.

De Eindhovenaren staan nu op zes punten uit drie duels terwijl de Groningers teleurstellen met een mager puntje uit drie Eredivisiewedstrijden.

Feyenoord - Heracles Almelo 2-1

Daryl Janmaat en Lex Immers scoorden in de eerste helft voor Feyenoord, dat met Sekou Cissé ook nog een penalty miste. In de tweede helft bracht Lerin Duarte de aansluitingstreffer op het bord, maar verder kwam de thuisploeg niet.

Feyenoord kwam in de tweede helft nog serieus in de problemen en dat had het volledig aan zichzelf te danken. De Rotterdammers hadden het duel al in de eerste helft lang en breed kunnen beslissen. Vooral spits Cissé faalde openlijk. De spits miste een minuut voor rust een zelf veroorzaakte strafschop en verprutste even later nog een vrije kans voor doelman Remko Pasveer.

Het elftal van Ronald Koeman verzuimde zodoende het grote overwicht in een voorsprong van drie of vier doelpunten te vertalen. Janmaat had in de tweede minuut nog het goede voorbeeld gegeven. Na een goede combinatie met Ruben Schaken verschalkte hij doelman Pasveer. Twee minuten voor rust tilde Immers de marge naar twee.

De van ADO Den Haag overgekomen middenvelder, die de afgelopen weken veel kritiek te verwerken kreeg, schoot raak na wederom een assist van Schaken, die zelf ook nog een grote kans onbenut liet. Heracles mocht zich gelukkig prijzen dat de achterstand bij rust slechts twee doelpunten bedroeg.

In de tweede helft volgde een opleving van de thuisploeg, daarbij geholpen door de snelle aansluitingstreffer van Duarte. De Heraclied schoot een vrije trap vanaf dertig meter in een keer achter doelman Erwin Mulder.

De goalie van Feyenoord ging niet vrijuit, maar herstelde zich in het vervolg van de tweede helft uitstekend. Mulder hield de plotseling weifelende Rotterdammers op de been met een knappe redding op een kopbal van Duarte. Later hield hij ook nog de doorgebroken Everton van scoren af.

In de slotfase speelde Heracles alles op alles in jacht op de gelijkmaker. Feyenoord kreeg veel ruimte op de counter, maar liet na daarvan te profiteren. Eerst schoot Guyon Fernandez vrij voor Pasveer naast. Datzelfde overkwam ploeggenoot Harmeet Singh even later.

Twente rekent af met NEC in Nijmegen: 3-1

Dusan Tadic was weer eens goud waard voor FC Twente. De Serviër gaf de assist voor de 0-1 van Castaignos, die zijn eerste treffer in dienst van Twente maakte, en ook de voorzet voor de kopgoal van Bulykin in de 22e minuut kwam van zijn voet.

NEC was vooral in de eerste helft weer een speelbal van een topploeg. Na een zwakke vertoning vorige week tegen Ajax (1-6) boden de Nijmegenaren nu thuis weinig weerstand tegen de Tukkers. Trainer Alex Pastoor wisselde in de 33e minuut al Ricky ten Voorde omdat die zijn taken niet volbracht, maar ook met invaller Sören Rienks liep het niet, al werd de aanvaller wel een keer gevaarlijk.

Doelman Gabor Babos was vlak voor rust te laat met een ingreep en kreeg een strafschop tegen. Fer zorgde met een ‘Panenka’ voor de 0-3. Zonder zich overmatig in te spannen controleerde Twente vervolgens de wedstrijd in de tweede helft.

Pas bij de tegengoal van Evander Sno in de 77e minuut leefde de thuisclub wat op. Er waren zelfs een tweetal grote kansen te noteren. Melvin Platje en Michel Breuer kwamen dichtbij, maar met een gelijkspel had NEC veel te veel gekregen.

Reis was de grote man bij Vitesse. De Braziliaanse aanvaller scoorde tegen Willem II na 38 minuten voor het eerst. De Tilburgers kwamen daarna beter in de wedstrijd en kregen enkele kansen op de 1-1. Toen Reis in de 82e minuut nogmaals toesloeg, was het duel beslist.

Zie hier de huidige stand in de Eredivisie.

Bovenstaande wedstrijdverslagen worden aangeleverd door persdienst Novum.

    • Marije Willems