Een mediterraan dessert

De zomervakantie zit er weer op, en daarmee ook ons rondje langs de keukens van de Middellandse Zee. We bezochten Griekenland, Turkije, Algerije, Israël en Syrië, we deden Marseille aan voor een bouillabaisse, aten Kroatische mosselen en Catalaanse suquet, en vandaag wilde ik afsluiten met een dessert dat niet speciaal uit één land komt, maar

De zomervakantie zit er weer op, en daarmee ook ons rondje langs de keukens van de Middellandse Zee. We bezochten Griekenland, Turkije, Algerije, Israël en Syrië, we deden Marseille aan voor een bouillabaisse, aten Kroatische mosselen en Catalaanse suquet, en vandaag wilde ik afsluiten met een dessert dat niet speciaal uit één land komt, maar wel door en door mediterraan klinkt, geurt, toont en smaakt: gebakken vijgen en pruimen met kardemom en pannacotta van honing met gekarameliseerde honing.

Het recept komt uit het boek Honingzoete vijgen, ingemaakte citroenen van Diana Henry en met alle soorten pruimen en prachtige, poederige vijgen die je bij de groenteboer toelachen is het nu de meest ideale tijd ervoor. Henry schrijft dat je de gebakken vruchten ook prima kunt serveren met een schaaltje Griekse (of Turkse) yoghurt waarover je wat honing hebt gesprenkeld. Heb ik vaak gedaan, en ze heeft helemaal gelijk. Maar die pannacottaatjes zijn wel leuk om te maken en zien er prachtig uit.

Snijd de vijgen doormidden. Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pitten. Leg de vruchten in een ondiepe ovenschaal en voeg alle overige ingrediënten voor de vruchten toe. Strooi tenslotte de basterdsuiker erover zodat die kan karamelliseren. Plaats de schaal 20 - 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven, of tot de vruchten gaar zijn en licht kleuren. Je kunt ze lauwwarm of koud serveren.

Doe voor de pannacotta de honing in een pannetje en breng hem aan de kook. De honing zal nu gaan karameliseren en donkerder worden; aan de geur merk je vanzelf wanneer hij klaar is. Neem de pan direct van het vuur en voeg het sinaasappelsap toe. Zet de pan weer op het vuur zodat de honing opnieuw kan smelten en vermeng hem met het sap. Laat het mengsel volledig afkoelen.

Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en week ze 10 minuten. Verwarm intussen de helft van de slagroom. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de warme room tot ze opgelost zijn. Laat het roommengsel afkoelen (maar niet helemaal, anders stijft het op).

Roer het afgekoelde roommengsel door de yoghurt. Meng er de rest van de slagroom en het honingmengsel door. Vet 4 timbaaltjes (of theekopjes) in met wat arachideolie. Verdeel het yoghurtmengsel hierover en plaats de vormpjes in de koelkast. Laat ze in circa 3 uur opstijven.

Stort de pannacotta’s op 4 bordjes (dip ze eerst even in heet water, dan komen ze makkelijk los). Schep de vijgen en pruimen eromheen.

Vijgenpannacotta

Voor vier personen

Voor de gebakken vruchten:

8 vijgen

6 pruimen

geraspte schil van 1 limoen

sap van 2 limoenen

zaad uit 4 kardemompeulen, gekneusd

125 ml sinaasappelsap

50 ml water

75 gram bruine basterdsuiker.

Voor de pannacotta:

5 el vloeibare honing

3 el sinaasappelsap

2½ blaadje gelatine

150 ml slagroom

400 gram Griekse (of Turkse) yoghurt

arachideolie om de vormpjes mee in te vetten