De Hond peilt: zetels blijven waar ze zijn, nauwelijks verschuivingen

Geen enkele partij verschilt vandaag in de zetelpeiling van Maurice de Hond meer dan een zetel van de score van drie weken geleden. Aangezien een zetel verschil binnen de foutmarge van een peiling valt, lijkt het erop dat vrijwel niets aan de voorkeuren van de kiezers is veranderd.

De peiling is voor de redes die VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold gisteren hielden afgenomen.

Deze week stijgt de PvdA twee zetels om uit te komen op achttien. GroenLinks stijgt van vier naar vijf. SP daalt van 36 naar 35, D66 van vijftien naar veertien. De SGP stond op drie, maar keert terug naar het oude niveau van twee. De VVD blijft op 32 staan, waarmee de SP in deze peiling de grootste blijft.

De opiniepeiler wijst erop dat de eerste grote debatten in 2003 en 2006 bepalend waren voor de rest van de campagne. “Het RTL-debat van vanavond zou dat ook wel eens kunnen zijn.”

‘Samsom winnaar van NOS-debat van woensdag’

De NOS heeft woensdag al een debat uitgezonden, maar daar waren SP-leider Emile Roemer, PVV-leider Geert Wilders en Rutte niet bij. Eerder wezen studenten PvdA-leider Diederik Samsom en Pechtold aan als winnaars van het debat. In de peiling geeft 32 procent aan dat Samsom heeft gewonnen en elf procent noemt Pechtold als winnaar.

Het pleidooi dat VVD-leider Mark Rutte woensdag in De Telegraaf hield voor een lastenverlichting voor mensen met een baan valt slecht bij de 4.500 ondervraagden. Zes van de tien zeggen dit in deze tijd een onverantwoord voorstel te vinden en 44 procent zegt dat dit de kans op een stem voor de VVD verkleint.

In de Politieke Barometer van afgelopen vrijdag is de VVD nog steeds de grootste met 34 zetels, gevolgd door de SP die deze week uitkwam op 30 zetels.

Over opiniepeilingen

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.