AZ en Heerenveen scoren niet in Alkmaar

AZ en Heerenveen zijn hun Eredivisiewedstrijd in Alkmaar geëindigd zoals hij begon: met 0-0 op het scorebord. Beide ploegen kregen kansen om de score te openen, maar goals vielen er dus niet. AZ-invaller Johann Berg Gudmundsson moest acht minuten voor tijd met rood van het veld af.

In een zeer boeiende wedstrijd beten de bezoekers uit Friesland onverwacht fel van zich af, schrijft persbureau Novum. Beide teams creëerden kansen, maar benutten die niet. AZ-speler Johan Berg Gudmundsson kreeg tien minuten voor het einde een terechte rode kaart.

Heerenveen kwam prima uit de startblokken tegen AZ, waar Maarten Martens zijn 200e Eredivisiewedstrijd speelde. Nieuwe spits Alfred Finnbogasson kwam enkele keren verrassend uit de hoek, en het team van Marco van Basten legde een paar goede combinaties op de mat.

Halverwege de eerste helft begon het bij AZ ook te draaien. De thuisploeg creëerde enkele goede kansen. Joey Altidore kwam nog het dichtst bij, toen hij uit een scrimmage de lat raakte.

Beide ploegen maakten er een uitstekende tweede helft van. Zowel AZ als Heerenveen zocht de aanval en dwong ook kansen af. Scoren deden de teams echter niet. Ook niet toen AZ het de laatste tien minuten met een man minder moest doen. Gudmundsson trapte hard door op Marten de Roon en werd terecht weggestuurd door scheidsrechter Danny Makkelie.

Heerenveen kreeg tegen de tien van AZ nog een goede kans, maar ook die bal wilde er niet in. Tot verdriet van Van Basten, die echter wel mocht constateren dat zijn ploeg wekelijks ieder geval beter gaat voetballen.

Ajax won gisteren - Feyenoord, PSV en FC Twente spelen vanmiddag

Eerder dit weekend werden vier wedstrijden gespeeld. Vrijdagavond won RKC met 1-0 van Roda, waarmee de ploeg van Erwin Koeman even koploper werd. Gisteren pakte Ajax die koppositie over door overtuigend van NAC te winnen: 5-0. Utrecht en PEC Zwolle speelden gelijk (1-1) en ADO won met 2-4 uit bij VVV.

Dan volgen vanmiddag nog vier wedstrijden: Heracles - Feyenoord, Willem II - Vitesse, NEC - FC Twente en FC Groningen - PSV. Laatstgenoemde wedstrijd is om 16:30 uur, de andere drie om 14:30.

Het was even spannend of Heracles - Feyenoord wel door kon gaan, omdat het kunstgrasveld in Almelo flink te lijden had onder de gevallen regen. Herstelwerkzaamheden hadden het gewenste effect en scheidsrechter Pieter Vink gaf drie kwartier voor aanvang alsnog groen licht voor het duel.

Dit is nu de stand in de Eredivisie.

    • Peter Zantingh