Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Afgebroken Zomergastenuitzending met Jolande Withuis wordt tóch hervat

Zomergast Jolande Withuis wapperde veelvuldig met een waaier voordat de uitzending moest worden afgebroken.

De afgebroken aflevering van Zomergasten met socioloog Jolande Withuis wordt toch hervat. Aanstaande zaterdag 1 september gaat de uitzending verder waar hij eerder was gestopt, omdat Withuis last kreeg van een opkomende migraineaanval.

De resterende twee uur worden bij Withuis thuis in Zutphen live opgenomen en zaterdagavond om 23.40 uur op Nederland 2 uitgezonden, zo laat de redactie van Zomergasten aan nrc.nl weten.

Jolande Withuis:

“Ik ben dolblij natuurlijk, ik heb nog zoveel mooie fragmenten. Ik ben nu alle post aan het lezen die ik na de uitzending heb ontvangen - ik werd echt overladen door lieve briefjes van kijkers, heel bijzonder. Dat is zeer inspirerend voor de rest van de uitzending.”

Het zoeken was naar zendtijd

Withuis wilde de uitzending dus dolgraag voortzetten, maar een uitzendslot voor een twee uur lange uitzending bleek lastig te vinden. Eerder had de VPRO al met de Publieke Omroep een mogelijkheid gevonden om de uitzending een week later, op zaterdagavond prime time, te vervolgen, maar toen had Withuis nog altijd last van migraine. Nu staat de NCRV zendtijd af aan Zomergasten.

Voor de voortzetting van haar Zomergastenavond heeft Withuis nog fragmenten in petto van onder meer Brigitte Kaandorp en de nieuwe verfilming van Jane Eyre, met Michael Fassbender en Mia Wasikowska. De uitzending begint waar die eerder werd afgebroken: bij het filmpje van verzetsheld Pim Boellaard, opgenomen kort na de bevrijding in concentratiekamp Dachau.

Leyers moest de uitzending afbreken

Jan Leyers, presentator van Zomergasten, moest de uitzending van 5 augustus na krap anderhalf uur afbreken. Zomergast Withuis, die sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) werkt, werd getroffen door een migraineaanval. Na vijf kwartier verscheen Leyers zonder Withuis in beeld en vertelde dat de socioloog “even niet lekker” was geworden. Twee reservefilmpjes werden gestart. Even later moest de presentator de uitzending definitief afbreken. Dat ging als volgt: