Zimmer frei

Het aantal pensions is sinds 1995 verdubbeld. Vooral Duitse gasten voelen zich thuis in de informele verblijven langs de kust. Een tochtje langs pensionhouders. „Wij hebben geen kinderen, wij hebben een pension.”

None

Vraag aan tien pensioneigenaren wat het verschil is tussen hun pension en een hotel of bed and breakfast en je krijgt tien verschillende antwoorden. „Wij doen geen ontbijt”, zegt de één. „Wij doen alleen ontbijt”, zegt een ander. „We zijn eigenlijk een B&B, maar Duitsers slaan aan op ‘pension’.” „We zijn kleiner dan een hotel.” „We zijn groter dan een B&B.” „We zijn in de winter gesloten.” „Hier logeren in de winter pasgescheiden mannen.”

Pensions onttrekken zich, vanwege hun informele karakter, in hoge mate aan de statistieken. Hoewel ondernemers die minimaal twee kamers of vijf bedden verhuren verplicht zijn zich te registreren bij het bedrijfschap voor horeca, staan er maar 672 pensions in de boeken. Er moeten er meer zijn.

Alleen al op Texel geeft een site als booking.com 61 treffers. Uit de beschikbare cijfers valt wel af te leiden dat de meeste pensions te vinden zijn in Noord-Holland. En hoewel het misschien een zieltogende branche lijkt, groeit deze vorm van hospitality op papier nog steeds: sinds 1995 zou het aantal pensions zijn verdubbeld.

Een kleine steekproef wekt de indruk dat pensions aan de kust vooral door Duitsers bezocht worden, meer dan door Nederlanders. Dat lijkt waarschijnlijk, in aanmerking genomen dat 39 procent van de bijna drie miljoen Duitsers die jaarlijks naar Nederland komen (volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek) naar de kust trekken.

Overigens hebben ze van de Nederlandse kust een minder hoge pet op dan van de Duitse Noord- en Oostzeekust. Het strand is minder schoon, de natuur minder mooi, de accommodaties minder goed en de mensen minder vriendelijk, aldus onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme. En toch blijven ze komen. Bijna zeven miljoen Duitsers zijn stellig van plan de komende drie jaar een keer naar de Nederlandse kust te gaan.

    • Martine Kamsma