Valverde steelt ritzege Contador bergop - Froome op achterstand

Valverde als het spreekwoordelijke duveltje uit het doosje in de slotmeters van de finish bergop. Contador kijkt in geslagen positie toe. Foto AFP / Jose Jordan

Alejandro Valverde schoot vanmiddag als grote verrassing binnen een Spaans onderonsje als eerste over de streep in de achtste etappe van de Vuelta. Alberto Contador leek een demarrage op de slotklim met een zege te bekronen, maar zag zijn landgenoot vlak voor de finish uit het niets voorbij steken.

De Brit Chris Froome werd het grote slachtoffer van de Spaanse furie naar de top van de Collada de la Gallina in Andorra. De renner van Sky verloor veel van zijn eerder deze week opgebouwde voorsprong op Contador. Ook Valverde is nu weer in beeld als favoriet voor de eindzege in de Ronde van Spanje. Er zijn echter nog twee weken te rijden. Joaquin Rodriguez (Katoesja) werd vanmiddag in het kielzog van Valverde tweede en behoudt de leiderstrui.

Contador plaatste zijn aanval met nog enkele honderden meters aan klimwerk te gaan. Froome moest passen en de ritzege leek naar de ontketende Saxo Bank-coureur te gaan. In de laatste tientallen meters kwam Contador echter nog maar moeilijk vooruit op een zeer klein verzet, waarna plots Valverde en Rodriguez in zijn rug opdoken. Ook zij hadden Froome achter zich gelaten en schoten Contador in de laatste meters voorbij.

Drie Rabo’s in top-tien

Robert Gesink kwam op 39 seconden van Valverde als negende over de streep. De kopman van Rabobank staat nu vijfde in het klassement. Laurens ten Dam (14e) kwam op iets meer dan een minuut van Gesink binnen terwijl Bauke Mollema daar weer kort achter zat. De drie Rabobank-renners blijven in de top-tien van het klassement met Gesink (5e) als hoogst geklasseerde Nederlander.

Klassement na achtste etappe:
1. Joaquim Rodríguez 29.59.35
2. Chris Froome + 0.33
3. Alberto Contador + 0.40
4. Alejandro Valverde + 0.50
5. Robert Gesink + 1.41
6. Daniel Moreno + 1.48
7. Nicolas Roche + 2.14
8. Igor Antón + 2.47
9. Laurens ten Dam + 2.58
10. Bauke Mollema + 3.07

    • Jules Seegers