Uitgelicht zondag

Shia LaBeouf as young Dito in Dito MontielÕs ÒA Guide to Recognizing Your SaintsÓ Photo credit: Walter Thomson/Xingu Films

Film

Duplex (Danny DeVito, 2003, VS). Ben Stiller en Drew Barrymore zijn een sympathiek echtpaar dat dolblij is met zijn nieuwe huis. De oude huurster op de bovenverdieping nemen ze voor lief, tot die hen compleet gek maakt met haar gezeur. Hierdoor veranderen ze langzamerhand in een stel moordenaars die alles in het werk stellen om de oude vrouw uit de weg te ruimen. RTL4, 13.40-15.25u.

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Lange maar boeiende avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière, waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. Eén, 13.55-16.20u.

The Jewel of the Nile (Lewis Teague, 1985, VS). Geforceerd maar onderhoudend vervolg op avonturenkomedie Romancing the Stone. Een Heilige Oorlog in het Midden-Oosten vormt dit keer het strijdtoneel voor romanschrijfster Kathleen Turner, avonturier Michael Douglas en onhandige schurk Danny DeVito. Ook vermaard om de videoclip van Billy Oceans ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’.RTL7, 20.00-22.10u.

A Guide to Recognizing Your Saints (Dito Montiel, 2006, VS). Het straatleven in New York is zelden zo hard, maar ook met zoveel genegenheid, kleur en diversiteit in beeld gebracht als in dit regiedebuut. Montiel baseerde zich op zijn gelijknamige memoires, over zijn jeugd in Queens in de jaren tachtig. Robert Downey jr. speelt doorleefd de schrijver als volwassen man die terugkeert naar zijn oude wijk omdat zijn vader ernstig ziek is. BBC 2, 00.00-01.35u.

Amusement

Inspector George Gently. Politieserie die zich afspeelt in de jaren zestig. Met Martin Shaw als de onuitstaanbaar zelfingenomen en met een hete aardappel in zijn keel pratende inspecteur en Lee Ingleby als zijn voetveegje John Bacchus. Newcastle is in die tijd in de ban van Northern Soul, muziek waar door blanken en zwarten gezamenlijk op gedanst wordt. Maar als er kort na Enoch Powells anti-immigratie-toespraak (waarin hij ‘rivieren van bloed’ profeteert) een zwart meisje wordt vermoord, slaat de stemming in het noorden snel om. BBC 1, 21.30-23.00u.

Experience Jimi Hendrix. Duitse documentaire uit 2010 over de gitaarlegende die in het gewone leven een verlegen jongen was, maar zodra hij met een gitaar op een podium stond een en al zelfverzekerdheid en virtuositeit uitstraalde.Arte, 22.10-23.05u.

Sport

Motorracen: GP van Brno. Rechtstreeks verslag van de twaalfde race om het wereldkampioenschap.BBC 2, 13.30-15.00u.

Autoracen. Drie snelheidsraces vandaag: om 13.50u de race in Zandvoort uit de strijd om het DTM; om 15.30u een samenvatting van een race uit de IndyCar-series in Lexington, Kentucky en om 22.10u een rechtstreeks verslag uit hetzelfde kampioenschap van de Grand Prix van Sonoma. RTL7, 13.50-16.00u en 22.40-00.45u.

Radio

Zondagmiddagconcert. Mozarts Pianoconcert nr. 20 KV466 en Bruckners Symfonie nr.4 worden gespeeld door Maria João Pires en het Orkest van de Beierse Omroep o.l.v. Bernard Haitink. Het concert werd op 20 januari van dit jaar opgenomen in München. Radio 4, 14.02-16.30u.