Uitgelicht zaterdag

Film

Le fils de l’épicier (Eric Guirado, 2007, F). Sympatieke, nogal voorspelbare film over het Franse plattelandsleven. Als zijn vader een hartaanval krijgt, gaat de jonge Antoine (Nicolas Cazalé) met tegenzin terug naar zijn geboorteplek in de Provence om de kruidenierswinkel van zijn vader overeind te houden. Ook bezoekt hij met een SRV-wagen afgelegen wonende klanten. Antoine doet elke dag de ronde van zijn vader en kwijt zich aanvankelijk stuurs van deze taak, totdat tot hem doordringt dat het leven op het platteland zo slecht nog niet is. Guirado legt een cultuur vast die snel aan het verdwijnen is. De portretten van de klanten zijn vaak goed getroffen. Canvas, 14.00-16.00u.

Before Sunrise (Richard Linklater, 1995, VS/A). De Texaanse, in dolende adolescenten gespecialiseerde regisseur van Suburbia draaide in Wenen de nacht die twee begin-twintigers – Julie Delpy en Ethan Hawke – met elkaar doorbrengen, slenterend en pratend. Basale, van elk sprankje overspannen fictie gespeende romantiek.BBC 2, 00.30-02.10u.

From Dusk Till Dawn (Robert Rodriguez, 1996, VS). Scenario van de toen net met Pulp Fiction (1994) doorgebroken Quentin Tarantino lag ten grondslag aan parodiërende mix van misdaad- en splatterfilm. Twee meedogenloze schurken (George Clooney en Quentin Tarantino) belanden, in gezelschap van een gegijzelde familie, in de louche erotische bar Titty Twister, waar de uitbaters vampiers blijken, zelfs de bevallig op een tafel dansende Salma Hayek. Ook met Harvey Keitel, Juliette Lewis. Canvas, 23.00-00.45u.

Informatief

Hitler und Stalin: Porträt einer Feindschaft. Dubbelportret door Ulrich Kasten van de twee dictators die verantwoordelijk zijn voor de dood van vele tientallen miljoenen mensen. Twee paranoïde tegenpolen die elkaars gelijke waren in het vergieten van bloed en het stimuleren van een persoonlijkheidscultus. Arte, 15.30-17.00u.

Vranckx: de Pamir Highway. Verslag van rit met Gheyrat, vrachtwagenchauffeur in Tadzjikistan en op weg met een lading bloem. Hij rijdt over een weg die sinds het einde van het Sovjet-tijdperk niet meer onderhouden wordt en steeds verder afbrokkelt. Het is winter, er hangt dikke mist en hij moet over een 4700 meter hoge pas. Sommige chauffeurs die te weinig geld hebben om hun wagen te onderhouden, rijden zonder licht. Canvas, 20.10-20.40u.

Amusement

BBC Proms 2012: Gilbert and Sullivan’s The Yeoman of the Guard. De BBC Singers en het BBC Concert Orchestra o.l.v. Jane Glover in deze speciaal voor de Royal Albert Hall geregisseerde uitvoering van een verhaal van vreugde en verdriet met een flinke saus ironie. BBC 2, 21.00-23.30u.

Koefnoen. Hanneke Groenteman (Raymonde de Kuyper) ontvangt Geert Wilders in ‘Sterren op het Doek’ en Diederik Samsom en Emile Roemer strijden om de titel ‘De Slimste Mens’. Reclamemakers Loek en Fiel zien kansen voor het product Badr Hari en verder komt er steun uit onverwachte hoek voor Pussy Riot. Ned.1, 21.40-22.10u.

Tijl Beckand: The Gentleman Entertainer. Registratie van het eerste soloprogramma van de voormalige Lama. RTL 4, 22.00-23.30u.

Sport

Wielrennen: Ronde van Spanje. Verslag van de achtste etappe, alweer een bergrit, met aankomst op de Collada de la Gallina in Andorra.Eén, 16.00-18.00u.