‘Tientallen vrouwen Nederland en België opgelicht met PIP-protheses’

Een voorbeeld van een verwijderd implantaat gefabriceerd door Poly Implant Prothese (PIP). Foto AP / Lionel Cironneau

Tientallen Nederlandse vrouwen met borstimplantaten zeggen goedkopere implantaten te hebben gekregen zonder dat zij dat wisten. De vrouwen kregen veelal volgens RTL Nieuws de omstreden PIP-borstimplantaten, terwijl was afgesproken dat ze duurdere implantaten zouden krijgen. Een vrouw heeft al een schadevergoeding geëist, maar meer vrouwen zijn van plan een claim in te dienen.

RTL Nieuws baseert zich op informatie van letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen. Ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de beroepsvereniging van plastisch chirurgen (NVPC) hebben zich vrouwen gemeld met deze klachten.

Veel implantaten door omstreden kliniek Breda geplaatst

Het zou gaan om in ieder geval twintig vrouwen die verklaren in Nederlandse klinieken en ziekenhuizen op deze wijze te zijn opgelicht. Een derde van de klachten komt van vrouwen die bij de Silhouet Kliniek in Breda zijn geopereerd. Deze kliniek werd eerder op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesloten. Andere klachten betreffen zowel artsen van privéklinieken als ziekenhuizen.

Volgens het patiëntenmeldpunt Legaal Verminkt zijn er ook meldingen binnengekomen van tientallen Nederlandse vrouwen die dit in Belgische klinieken en ziekenhuizen is overkomen. Hoeveel vrouwen exact andere dan de beloofde implantaten hebben gekregen, is onduidelijk. Veelal wordt pas ontdekt dat een goedkoper merk is gebruikt als de implantaten er na klachten uit moeten.

‘Wie bespaart op implantaten, houdt meer geld over’

Artsen en commercieel medewerkers van klinieken en ziekenhuizen zouden zich vooral hebben laten leiden door geld, stellen ‘klokkenluiders binnen de plastische chirurgie’. “Als je bespaart op de kosten voor implantaten, dan houd je meer geld over”, verklaart oud-directeur van een privékliniek Gerrie Stolk.

Daarnaast blijkt bij sommige artsen de organisatie een rommeltje. Uit documenten zou blijken dat de bestelde implantaten er soms gewoon niet op tijd waren. Dat werd vaak pas vlak voor de operatie ontdekt. Om dit te verdoezelen besloot de arts of kliniek dan maar stiekem een ander merk te plaatsen.

Geen verder onderzoek Inspectie

De beroepsvereniging van plastisch chirurgen NVPC adviseert slachtoffers melding te doen bij de klachtencommissie van de kliniek of het ziekenhuis of bij de IGZ.

“Als blijkt dat er door leden van onze vereniging opzettelijk andere protheses zijn geplaatst louter uit financieel gewin, dan zullen we maatregelen tegen hen nemen”, aldus de vereniging.

Bij serieuze meldingen zou de IGZ volgens de beroepsvereniging onderzoek moeten doen. De Inspectie keurt de praktijken af, maar lijkt volgens RTL Nieuws geen verder onderzoek te gaan doen. De inspectie ziet in dergelijke kwesties vooral een taak weggelegd voor de klachtencommissie van klinieken en ziekenhuizen. Als vrouwen daar hun gelijk niet halen, moeten ze naar de rechter stappen.

    • Jules Seegers