Scheveningse vrouwen

Golden GirlsRTL 4, 20.00 - 20.30 uur

Zangeres Ria Valk heeft het bedacht maar mocht zelf niet meedoen: de Nederlandse remake van Golden Girls (1985-1992), een Amerikaanse sitcom over vier kibbelende bejaarde vrouwen in Florida.

Miami is Scheveningen geworden, verder is het verhaal hetzelfde. We beginnen met het huwelijk van de dochter van de gescheiden Els (Beppie Melissen), waarbij zij geconfronteerd wordt met haar ex-man (Aat Ceelen). Running gag is zijn weelderige toupet.

In de cast grote comédiennes, naast Melissen Loes Luca, Cécile Heuer en Pleuni Touw. Afgezien van de laatste zijn het actrices die uit de toneel- en VPRO-hoek komen. Melissen speelde eerder bij RTL in Gooische Vrouwen en Iedereen is gek op Jack, Loes Luca is van alle markten thuis, maar het zijn geen grote namen voor het RTL-publiek.

Dat geldt ook voor taalcolumnist Paulien Cornelisse, die het Amerikaanse script bewerkte, en regisseur Pieter Kramer. Zijn campy humor lijkt vooral geschikt voor de culturele elite. Een sitcom voor een breed RTL-publiek ligt minder voor de hand. Zijn hand is alleen te herkennen in de verzorgde aankleding: een kruising tussen Amerikaans en Nederlands klassiek-burgerlijk in de jaren tachtig: bloem- en kleurrijk met veel details.

Het klinkt veelbelovend, maar de oversteek van VPRO-volk naar RTL, en van Miami naar Scheveningen is mislukt. Deze Golden Girls is pijnlijk ongrappig en houterig. Luca krijgt bijna geen kansen, Melissen zit onder haar niveau, Pleuni Touw, als de volkse Haagse moeder van Els, krijgt ook weinig kansen, maar ze kopt ze er wel allemaal in. Blijkt ze toch een sterkere allrounder dan de anderen.

Nee, dit wordt niet de gedroomde opvolger van Gooische Vrouwen.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken