Resten Arafat getest op radioactief gif

Zwitserse experts op het gebied van stralingsfysica gaan de bijna acht jaar geleden overleden Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah opgraven om zijn resten te testen op radioactiviteit. De weduwe van Arafat denkt dat haar man geen natuurlijke dood is gestorven, maar dat hij is vergiftigd met polonium. Een minuscule dosis van de radioactieve stof is al dodelijk.

Eerder dit jaar werd een „abnormale hoeveelheid” polonium aangetroffen op persoonlijke bezittingen van Arafat door onderzoekers van het Instituut voor Stralingsfysica van de universiteit van Lausanne. Vrijdag maakten de Franse advocaten van de weduwe-Arafat bekend dat het Zwitserse instituut het graf van de Palestijnse leider gaat openen om het te testen op straling.

De advocaten willen dat de Franse justitie zich gaat mengen in de kwestie. Arafat overleed op 11 november 2004 nabij Parijs nadat hij met griepklachten werd overgebracht naar Frankrijk. Hij raakte in een coma en stierf.

Palestijnse leiders en familie van Arafat zijn er altijd van overtuigd geweest dat hij werd vergiftigd door Israël, dat dit ontkent. Zijn weduwe Suha Arafat deed eind juli in Frankrijk aangifte van moord.

Polonium werd vooral gebruikt bij de vergiftiging in 2006 in Londen van Alexander Litvinenko, een voormalige Russische spion en tegenstander van president Vladimir Poetin. De radioactieve stof is moeilijk verkrijgbaar. (AFP)