Raad van Toezicht VUmc stelt extern onderzoek in

“Het moet een onafhankelijk opgeschreven feitenrelaas worden," aldus RvT-voorzitter Cees Veerman. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Raad van Toezicht van het VU Medisch Centrum gaat externe deskundigen vragen het functioneren van zowel de leiding als van het toezicht onder de loep te nemen. “Het moet een onafhankelijk opgeschreven feitenrelaas worden, dat ook duidelijk dient te maken of wij zelf goed gefunctioneerd hebben.”

Dat heeft Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht vanmiddag verklaard tegenover NRC Handelsblad. Veerman:

“Ik wil niet flauw doen, wij kunnen zelf ook fouten hebben gemaakt. Voor de volledigheid van het hele beeld moet alles aan bod komen, en iedereen zijn zegje kunnen doen.”

Overigens is Veerman pas sinds mei voorzitter van de Raad van Toezicht; hij volgde in die functie voormalig KLM-topman Pieter Bouw op. Voor het externe onderzoek denkt Veerman aan “een jurist en een ervaren organisatie-adviseur”.

‘Raad voor Toezicht durfde confrontatie met bestuursvoorzitter niet aan’

Vanmorgen uitte in de Volkskrant een voormalig lid van de Raad van Toezicht scherpe kritiek op de toezichthouder. Volgens voormalig RvT-lid Hans Berg durfde de Raad van Toezicht de confrontatie niet aan met bestuursvoorzitter Elmer Mulder.

“Ik vind het verwijtbaar dat de Raad van Toezicht niet in een veel eerder stadium heeft gezegd tegen de raad van bestuur: en nu is het klaar.”

Veerman zegt niet te willen reageren op de kritiek van Berg, die 1 januari van dit jaar regulier aftrad. “Het helpt de zaak absoluut niet verder als ik hierop ga reageren”, aldus Veerman. Bovendien speelt veel van wat Berg beschrijft zich voor Veermans aantreden af.

Volgende week nieuwe leden bestuur bekend

Gisteren werd bekend dat twee leden van de Raad van Bestuur van het VU MC aftreden, onder anderen voorzitter Elmer Mulder. “Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medische specialisten te bezweren,” aldus de voorzitter in een verklaring.

Begin deze week werd het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen enkele medisch specialisten. In de ogen van de IGZ heeft het Amsterdamse ziekenhuis in de nasleep van het conflict de inspectie onvoldoende ingelicht.

Twee medisch specialisten die misstanden binnen het VU MC hadden aangekaart, werden door het bestuur naar huis gestuurd: een werd ontslagen, een ander op non-actief gesteld. Wat het aftreden van een groot deel van het bestuur voor gevolgen heeft voor de toekomst van de twee specialisten, is nog onduidelijk. Veerman zei vanmiddag dat het nieuwe bestuur daarover moet beslissen. Hij verwacht dat “komende dinsdag of woensdag” bekend zal worden gemaakt wie het nieuwe bestuur vormt.