Parlementsvergaderingen Curaçao geschorst tot na verkiezingen

Staten-voorzitter Ivar Asjes wil een “parlementaire staatsgreep” van de oppositie in Curaçao voorkomen. Foto NRC / Vincent Mentzel

Alle openbare vergaderingen van de Staten van Curaçao zijn door de voorzitter van het parlement tot na de verkiezingen in oktober geschorst. Staten-voorzitter Ivar Asjes wil daarmee een “parlementaire staatsgreep” voorkomen. Dat meldt de NOS.

Sinds de val van het kabinet begin deze maand is er sprake van een politieke impasse op Curaçao. De oppositie heeft dankzij een tweetal overlopers uit de coalitie nu een meerderheid in het parlement en wil het demissionaire kabinet met een motie van wantrouwen naar huis sturen. Een interim-regering zou de plek van het kabinet-Schotte moeten vervangen.

Asjes beroept zich op reglement van orde

Asjes, afkomstig van een van de drie coalitiepartijen, blokkeert de motie van wantrouwen door de vergaderingen te schorsen tot na de verkiezingen. De motie kan daarom niet worden ingediend, noch behandeld. Asjes beroept zich op het reglement van orde. Daarin staat volgens hem dat het demissionaire parlement alleen maar lopende zaken mag behandelen en er geen openbare vergaderingen meer gehouden hoeven te worden.

Het parlement is ondanks een flink tekort op de begroting en de val van het kabinet al sinds het begin van de zomer niet meer bijeen geweest. In juli plaatste de Nederlandse regering Curaçao onder curatele met een zogeheten ‘aanwijzing’. Na drie opeenvolgende jaren met een fors begrotingstekort moet het nieuwe land 70 miljoen euro bezuinigen.

Verkiezingen op Curaçao staan gepland voor 19 oktober.

    • Lex Boon