Voormalig Philips-topman Wisse Dekker (88) verongelukt

Wisse Dekker, hier op archiefbeeld uit 2007, trachtte onder meer een antwoord te vinden voor Philips op de elektronicagiganten uit Japan. Foto Hollandse Hoogte / Wiebe Kiestra

Oud Philips-topman Wisse Dekker (88) is vanochtend bij een verkeersongeluk in Zeeland om het leven gekomen. Volgens de politie is hij door een natuurlijke oorzaak overleden, waarna hij met zijn auto tegen een verkeersbord, een schuurtje en een woning botste.

Wisse Dekker had Zeeuwse voorvaderen. Zijn opa werkte als boerenknecht in Zeeland. Zijn vader Piet Dekker verhuisde in 1924 met het gezin naar Eindhoven om voor Philips te gaan werken.

Kruistocht

Dekker begon in 1948 bij Philips na een door de Tweede Wereldoorlog afgebroken studie economie in Tilburg, en was tussen 1982 en 1986 president-directeur. NRC Handelsblad beschreef hem ooit als krachtig bestuurder. Als president-directeur van Philips voerde hij een kruistocht tegen de dreigende Japans hegemonie in consumentenelektronica. Uiteindelijk kreeg hij twee eredoctoraten toegeschreven door de TU Delft en de University of Strathclyde.

Toen Dekker in 1982 aantrad als nieuwe topman maakte het concern zware tijden door vanwege de concurrentie uit Japan en de mislukte introductie van een aantal producten zoals de V2000-videorecorder. Ondanks ingrijpende reorganisaties werd Dekker redelijk populair bij het personeel omdat hij het geloof in de toekomst van het bedrijf wist te herstellen.

Pleitbezorger van verenigd Europa

Ondanks de reorganisaties bleef Philips onder zijn leiding gebukt gaan onder zware lasten, onder meer voor onderzoek en ontwikkeling. De omzet steeg, maar de Dekker haalde zijn winstdoelstelling niet. In 1986 maakte Dekker plaats voor Cor van der Klugt. In 1994 kwam een einde aan de loopbaan van Dekker bij Philips.

De Zeeuw was een pleitbezorger van een sterk en verenigd Europa, volgens hem de enige weg om de concurrentie aan te kunnen met andere sterke spelers op het wereldtoneel.