Ook Hollande wil dat Griekenland in de eurozone blijft

Hollande en Samaras staan de verzamelde pers te woord voor het Élysée-paleis. Foto AFP / Bertrand Langlois

De Franse president François Hollande vindt dat Griekenland in de eurozone moet blijven. Gisteren zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel ook al dat het land de euro moet houden.

De Griekse premier Antonis Samaras is vandaag in Parijs, omdat hij meer tijd wil om economische hervormingen in Griekenland door te voeren. Gisteren was hij daartoe in Berlijn. Merkel ging toen niet in op Samaras’ verzoek om meer tijd en zei te verwachten dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken houdt.

Hollande zei vandaag dat welke beslissing dan ook pas genomen kan worden als het rapport van de inspecteurs van de trojka klaar is. “Wat mij betreft hoeft de vraag niet nogmaals te worden gesteld”, zei Hollande. “Griekenland zit in de eurozone.”

Naar verwachting verschijnt het rapport van de trojka - de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - in oktober.

    • Lex Boon