Koud roken wijn

Henri Maire is by far de grootste producent in de Jura. Ruim de helft van alle AC Jura-wijnen worden door Maire en zijn bedrijf geproduceerd. En al is de Jura niet de allergrootste wijnstreek van Frankrijk, we hebben het toch nog altijd over 1300 hectare. Ondanks de beschikbaarheid van autochtone druiven als savagnin, poulsard en trousseau, gebruikte Maire voor zijn Grange Gillard 2009, Arbois de wijd en zijd verbreide chardonnay. En die biedt in de Jura een bijzonder eigenzinnig geur- en smaakspectrum. Van een linoleumvloer in het zonnetje die zojuist met zeewater is geschrobd. Klinkt niet lekker? Ruikt om te beginnen echter wel aangenaam.

Ook smaken doet deze witte Arbois ‘anders’. Direct en voor op de tong een soort Manzanilla-achtige ziltigheid, peperigheid, witlofbittertjes. De fruitzoekers kunnen overigens gewoon aan de boord blijven, want er is ook gele appel, wat abrikoos, een schuchtere mandarijnverschijning en grapefruit.

En tot slot – waarschijnlijk dankzij het terroir jurassien – een heerlijke kalkachtigheid. Zal wel te danken zijn aan het feit dat er hier in lang vervlogen tijden sprake is geweest van zee. De toen aanwezige grondbewoners zoals oesters dienen na een arbeidzaam leven als – ja, als wat eigenlijk? –thans als ondergrond voor de chardonnaystokken. En evenals in Chablis, waar dit ook het geval is geweest, valt dat te proeven.

Grange Gillard 2009 zal  uitstekend combineren met de koud gerookte, zoutige zalm van collega Hoeben (zie zijn videoreportage van vandaag). En ook de suggestie van Henri Maire om deze Grange Gillard bij coquillages, fruits de mer en crustacés te schenken is zo gek nog niet. Zie het maar als een soort gefossiliseerde vorm van kannibalisme.

Voor een video-impressie die Hoeben eerder maakte over Arbois, de wijnhoofdstad van de Jura, klik hier.

Henri Maire Grange Gillard 2009 ± € 14,00 via Schouten Wijn & Gedistilleerd Import

    • Harold Hamersma