Kameraad Roemer is de grote vijand

Europa is niks en Emile Roemer is geen gezellige oom. Geert Wilders is op zeteljacht. Hij presenteerde vrijdag de PVV-kandidaten voor de komende verkiezingen.

Rotterdam 24-8-2012 PVV Partij van de vrijheid Geert Wilders partijcongres Ahoy verkiezingen verkiezingscongres congres. Foto Floren van Olden (bewerkt op locatie, nog even nakijken op contrast en zwemen)
Rotterdam 24-8-2012 PVV Partij van de vrijheid Geert Wilders partijcongres Ahoy verkiezingen verkiezingscongres congres. Foto Floren van Olden (bewerkt op locatie, nog even nakijken op contrast en zwemen)

De verkiezingscampagne is nu ook voor Geert Wilders begonnen en het is duidelijk waar hij de kiezers vandaan wil halen die hij volgens de peilingen kwijt is: bij de SP van Emile Roemer.

Onder toeziend oog van zo’n driehonderd PVV’ers met Nederlandse vlaggetjes werden vrijdagavond in een zaaltje van het Rotterdamse Ahoy de PVV-kandidaten voor de Tweede Kamer gepresenteerd. Wilders, diep gebruind na zijn vakantie, hield er zijn eerste campagnespeech.

Nadat hij als gebruikelijk op de tonen van Eye of the Tiger van Survivor het podium beklom, ging Wilders vol in de aanval op „Kameraad Roemer”. Roemer zou als premier „gratis geld” gaan uitdelen, de sluizen van de immigratie openzetten en miljarden euro’s meer ontwikkelingshulp naar Afrika sturen. „Ome Emile” lijkt wel gezellig, aldus Wilders, maar hij is „een geharde multiculturalist die niet zal rusten voordat wij een minderheid zijn”. De SP en Brussel zijn twee handen op een buik.

En zo ging het nog even door.

Wat dat betreft kwam Mark Rutte er maar bekaaid vanaf. De premier kreeg van Wilders twee keer het verwijt blanco cheques te tekenen. Maak hem ’s nachts wakker en „het eerste wat hij doet is een pen pakken en vragen: waar kan ik tekenen?”

De strijd tegen Europa kreeg een prominente plek in Wilders’ speech. De gulden moet terug, Nederland moet uit de Europese Unie. Zijn aanhangers reageerden geestdriftig op retorische vondsten als „Brusselse wolven”, de „grote griezel” en „linkse troela” eurocommissaris Malmstrøm. En of „de vampier” Brussel, „het Mekka der Eurofielen”, ons mocht leegzuigen? „Neee”, loeiden de driehonderd PVV’ers.

Daarnaast legde de PVV-aanvoerder de nadruk op „massa-immigratie” en de ruim zeven miljard euro belastingverlaging die zijn partij voor ogen staat.

Wilders zelf wilde niet van een campagnestart spreken. „De campagne is al maanden aan de gang.” De bijeenkomst van vrijdag was slechts het symbolische begin van „deel twee”. Kennelijk begon die campagne voor hem die zaterdagmiddag in april, toen hij het Catshuis verliet en het gedoogkabinet klapte.

Toch was de voorbije maanden maar weinig van Wilders te horen. En óver hem ging het debat evenmin. Andere partijen laten hem bewust links liggen.

Het Ramadan Zwartboek dat de PVV afgelopen zondag bij gelegenheid van het islamitische Suikerfeest publiceerde, leidde nauwelijks tot ophef. En de publiciteit die erover kwam, ging vooral over de fouten in het boek. Het PVV-plan om asielzoekers voortaan op te vangen in landen als Roemenië, woensdag gelanceerd, leidde tot schouderophalen bij andere politici.

De ‘maandenlange’ campagne van Wilders levert hem vooralsnog weinig op. Van de 24 zetels die hij in 2010 behaalde, zijn er 14 tot 18 over, aldus de Peilingwijzer van de NOS en de Universiteit van Leiden afgelopen woensdag.

Op jacht naar die verloren zetels trok de PVV-lijsttrekker in Ahoy nog eens flink van leer tegen de vijand. „De SP is de nieuwe PvdA geworden”, zei Wilders. „Met 39 procent zijn ze de grootste onder allochtonen en dat zal Nederland weten.”

Deze zaterdag begint de VVD als laatste partij aan de campagne. Op het congres van de liberalen volgt zondag het eerste lijsttrekkersdebat met alle prominenten, bij RTL4. In dat ‘premiersdebat’ schuiven Rutte, Roemer, Wilders en Diederik Samsom aan. Algemene verwachting is dat Rutte en Wilders SP-voorman Roemer flink zullen aanpakken.

    • Camil Driessen