Jury neemt de regels niet zo nauw

None

The Jury 5 afl. van 45 minuten. € 22,50

Rechtbankdrama heeft op de de detective voor dat er naar twee dingen geraden kan worden: niet alleen wie het gedaan heeft maar ook of diegene wordt veroordeeld. In Engeland en Amerika heeft het genre nog als voordeel dat ze daar juryrechtspraak hebben; dat systeem biedt veel dramatische mogelijkheden. De Amerikaanse regisseur Sidney Lumet maakte in 1957 Twelve Angry Man, nog altijd de beste film in het genre.

Voor een tv-serie lijkt het ook een prachtig uitgangspunt: twaalf willekeurig gekozen mensen uit alle geledingen van de samenleving die het met elkaar eens moeten worden.

Zo’n serie is er nu, een Britse; niet van de BBC maar van de commerciële zender ITV. Hij werd geschreven door Peter Morgan, de man die eerder de verrukkelijke film The Queen schreef, over de strijd tussen de Britse koningin Elizabeth en premier Tony Blair na de dood van prinses Diana.

Morgan heeft er niet voor gekozen de mogelijkheden van het gegeven op uit te buiten. The Jury is tamelijk rechttoe rechtaan tv-drama; niet het soort serie dat de speelfilm van zijn troon kan stoten door vernieuwend vermaak.

In de gebruikelijke mix van verhaallijnen worden sommige juryleden ook buiten de rechtszaal gevolgd. Om ze alle twaalf een achtergrond te geven was te veel geweest voor vijf afleveringen; het zijn er nu acht. Ze moeten zich uitspreken over een man die verdacht wordt van de moord op drie vrouwen. Hij is daarvoor al veroordeeld, maar in die zaak is ontoelaatbaar bewijs gebruikt. Met de regels nemen de juryleden het niet zo nauw. Ze zoeken bijvoorbeeld informatie over de zaak op op internet, terwijl dat in werkelijkheid verboden is; vorig jaar werd een jurylid in Engeland daarvoor tot drie maanden cel veroordeeld.

Een aardige vondst is dat elke aflevering begint met nieuwsberichten over een – fictieve – stemming in het Britse parlement over de afschaffing van de juryrechtspraak. Dat stuurt de gedachten. Deugt het systeem? Of toch liever De rijdende rechter?

    • Bianca Stigter