Iran weert vrouwen van universiteit

De afgelopen jaren gingen in Iran steeds meer vrouwen studeren. Ongeveer tweederde (65 procent) van de studenten is er nu vrouw. En ook van degenen die in juni slaagden voor het toelatingsexamen tot de universiteit, was meer dan de helft (60 procent) vrouw.

Is dat het religieuze regime van Iran een beetje te veel geworden? Begin augustus, vlak voordat studenten zich konden inschrijven voor het nieuwe studiejaar, maakten 36 overheidsuniversiteiten bekend dat vrouwen er geen masteropleiding meer mogen volgen in bepaalde disciplines.

Bij elkaar gaat het om 77 studierichtingen, meldde begin augustus Rooz, een online krant van mensenrechtenadvocaten en onafhankelijke journalisten in en buiten Iran. Ze lopen uiteen van chemie en bouwkunde tot management en Engelse literatuur.

Het Iraanse ministerie van Onderwijs en Wetenschappen maakte zich niet erg druk. “Universiteiten houden rekening met de behoeften van de maatschappij”, zei directeur-generaal Seyed Abolfazl Hassani. “En sommige vakgebieden zijn ongeschikt voor de vrouwelijke natuur, landbouw en mijnbouw bijvoorbeeld, deels wegens het zware werk dat erbij hoort.” En ondanks protesten hebben de universiteiten hun beleid voortgezet. De Iraanse Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist Shirin Ebadi, heeft nu om een onderzoek door de Verenigde Naties gevraagd, schreef donderdag de Britse krant The Telegraph.

Margriet van der Heijden

    • Margriet van der Heijden