Het is zover: Rutte mengt zich vanaf vandaag écht in de verkiezingsstrijd

Mark Rutte wordt door een voorbijganger aangesproken op het Binnenhof. Foto Hollandse Hoogte / Evert Jan Daniels
Mark Rutte wordt door een voorbijganger aangesproken op het Binnenhof. Foto Hollandse Hoogte / Evert Jan Daniels Mark Rutte wordt door een voorbijganger aangesproken op het Binnenhof. Foto Hollandse Hoogte / Evert Jan Daniels

Eerder deze week meldde Mark Rutte zich via De Telegraaf al aan het front met een belastingverlaging van duizend euro voor de hardwerkende Nederlander, maar vanaf vandaag mengt de VVD-leider zich pas écht in de verkiezingsstrijd. In De Doelen in Rotterdam komt de partij bijeen om het verkiezingsprogramma officieel vast te stellen. Daarna kan de VVD-campagne echt beginnen.

Rutte wilde per se laat beginnen aan de campagne, en alles beperken tot tweeëneenhalve week, schrijft politiek redacteur Tom-Jan Meeus vandaag in NRC Handelsblad:

“Een positie die zittende premiers vaker innemen. De peilingen zijn goed en je claimt dat de staatszaken geen ruimte laten voor dat gedoe met ballonnen en beloften.”

Rutte schoof dan ook niet aan bij het eerste verkiezingsdebat op televisie, afgelopen week georganiseerd door de NOS. Ook de SP en PVV lieten verstek gaan.

Het ongenoegen bij CDA, PvdA en D66 over hoe VVD en SP campagne voeren is groot en tot nu toe hebben de drie partijen elkaar dan ook ontzien. Geen “hakketakdebatten” of “rollebollend over straat gaan”. Daarmee willen ze voorkomen dat ze elkaar beschadigen en VVD en SP in de kaart spelen, meldden bronnen binnen de partijen eerder deze week aan NRC Handelsblad.

Morgen kruisen Rutte, Roemer, Wilders en Samsom de degens

Maar dit weekend barst de verkiezingsstrijd echt los. Gisteren trapte Geert Wilders zijn campagne al af met een aanval op ‘ome Emile’. Rond 16.30 vanmiddag speecht Rutte op het VVD-congres en gaat ook hij vermoedelijk in de aanval op zijn directe concurrenten.

Morgen om 20.15 uur moet duidelijk worden of Roemer een weerwoord heeft. Dan kruist de SP-leider voor het eerst de degens met Rutte en Wilders in het’premiersdebat’ van RTL Nieuws. Ook PvdA-leider Diederik Samsom is hierbij aanwezig.

CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold moeten nog even geduld hebben. Zij hebben vooralsnog geen uitnodiging mogen ontvangen, hoewel D66 in sommige peilingen inmiddels wel groter is dan de PvdA en de PVV. Donderdag vindt het eerstvolgende lijsttrekkersdebat plaats, georganiseerd door Knevel en Van den Brink.

Het VVD-congres is vanaf 14.00 live te volgen via Politiek24.