Goede zet waakhond VS -huizen

De toezichthouder op de Amerikaanse huizenmarkt heeft een goede stap gezet om de markt te ondersteunen. De Federal Housing Finance Agency (FHFA), die toezicht houdt op de grote hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac, gaat het makkelijker maken voor mensen die hun hypotheek niet kunnen aflossen om hun huis te verkopen voor de huidige marktwaarde. Deze week kondigde de FHFA een uitbreiding aan van het programma voor deze ‘short sales’.

Dat is een betere strategie dan simpelweg het bedrag dat mensen schuldig zijn te verlagen, zoals sommigen bepleiten. Voorstanders van dergelijke schuldsanering redeneren dat deze niet alleen voordeel zouden opleveren voor woningbezitters die minder schuldig zijn dan de waarde van hun huis, maar ook zouden helpen om de huizenmarkt weer overeind te krijgen.

Daar zit wel wat in, maar gedeeltelijke kwijtschelding van het bedrag dat mensen schuldig zijn leidt tot een zogenoemde moral hazard: het zou woningbezitters die eigenlijk van plan waren te betalen aanmoedigen om dat niet te doen. Als dat zou gebeuren, zouden Amerikaanse belastingbetalers met een rekening komen te zitten die volgens berekeningen van Breakingviews kan oplopen tot 128 miljard dollar.

Toch moest er iets worden gedaan aan de probleemhypotheken in de Verenigde Staten, die samen een negatief vermogen vertegenwoordigen van 1.200 miljard dollar (960 miljard euro). Want als die situatie niet wordt aangepakt, kan de markt voor jaren in het slop blijven zitten.

Aanmoediging van short sales is de beste oplossing voor de problemen. Ten eerste zal de regeling van de FHFA geen betrekking hebben op mensen die gewoon blijven betalen. Wel zal het woningbezitters die nog aflossingsbetalingen doen in staat stellen om voor minder te verkopen dan ze nog schuldig zijn als hun omstandigheden veranderen – bijvoorbeeld door echtscheiding, werkloosheid, of de dood van een van de partners. Zelfs verhuizing voor een nieuwe baan is nu een geldige reden. Ten tweede gaat de FHFA het hele proces stroomlijnen zodat woningbezitters met schulden sneller kunnen verkopen.

De nieuwe regeling zal het hypotheekprobleem niet in zijn geheel oplossen, of critici de mond snoeren die schuldenaren onder alle omstandigheden in hun huizen willen laten zitten. Het zal de spanning deels, zonder teveel risico’s voor belastingbetalers. Dat is handig.

Daniel Indiviglio

Vertaling Frank Kuin

    • Daniel Indiviglio