Gambia geeft criminelen ‘verdiende loon’ - Amnesty vreest tientallen executies

Voor het eerst in 27 jaar heeft Gambia de doodstraf in praktijk gebracht zodat “criminelen hun verdiende loon krijgen”. Amnesty International waarschuwt dat nog tientallen gevangenen hetzelfde lot zullen ondergaan. “Wie gedood heeft, wordt gedood.”

Yaya Jammeh in november nadat hij zijn stem uitbracht in de internationaal bekritiseerde verkiezingen. Foto AFP / Seyllou

Voor het eerst in 27 jaar heeft Gambia de doodstraf in praktijk gebracht zodat “criminelen hun verdiende loon krijgen”. Amnesty International waarschuwt dat nog tientallen gevangenen hetzelfde lot zullen ondergaan. “Wie gedood heeft, wordt gedood.”

President Yaya Jammeh zegt volgens AP dat de criminelen “krijgen wat ze toekomt”. Hij vindt dat criminelen die uit de maatschappij dienen te worden gezet deze sanctie volgens de wet zullen ondergaan. De regering verklaarde gisteravond dat de gevangen die worden geëxecuteerd alle mogelijkheden om in beroep te gaan hebben uitgeput.

47 gevangenen wachten de doodstraf

Hierop werden acht mannen en een vrouw uit hun cellen gehaald en omgebracht. De Afrikaanse Unie, ECOWAS, mensenrechtenorganisaties en de Franse en Nigeriaanse regeringen hebben hun afkeuring laten blijken. Onduidelijk is hoe de doodstraf is uitgevoerd. De grondwet in Gambia schrijft ophanging voor, aldus AP.

Amnesty vreest vandaag en morgen meer executies; de eerste sinds 1987. Gambia nam de doodstraf in 1995 weer aan als strafmaat. Volgens Amnesty wachten 47 gevangen de doodstraf in Gambia.

‘Vrij noch eerlijk’

In november werd president Jammeh herkozen. De verkiezingen verliepen volgens de Verenigde Staten “vrij noch eerlijk”. Tegenstanders van de regering zouden zijn gedood, gemarteld, verdwenen of vastgezet.