eten, slapen, naar buiten

Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week: Oortjeshekken.

Voor wie een paar dagen, al dan niet met kinderen, wil onderduiken in een sfeervol, maar niet te duur hotel in een beeldschone omgeving is er de budgetoptie uit deze serie: Oortjeshekken, een klein (twaalf kamers), charmant en in de wijde omtrek beroemd ‘hotel restaurant huiskamercafé’ in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Het oorspronkelijke pand werd gebouwd rond 1600 en vanaf het begin gebruikt als horecabestemming. In de negentiende eeuw, toen de arbeiders uit de steenfabrieken uit de buurt er kwamen drinken, heette het al Oortjeshekken.

Sinds vier jaar is Oortjeshekken eigendom van het echtpaar Margreet Hertsenberg-Scholten en Hent Scholten, dat elkaar twaalf jaar geleden leerde kennen tijdens een ochtendje dauwtrappen dat startte vanuit, jawel, Oortjeshekken. Hij was projectleider in de elektrotechniek, zij coachte mensen met ‘werk- en levensvragen’, en beiden waren toe aan iets nieuws. Het lijkt de goede stap te zijn geweest; zelden kom je twee stralendere horecamensen tegen.

Eten

Oortjeshekken serveert het betere eetcafé-eten, inclusief de in het genre gebruikelijke plukjes alfalfa ter decoratie en fruit in de sla (druif, in dit geval). Maar het is betaalbaar (zo’n dertig euro voor drie gangen, exclusief wijn), goed klaargemaakt en er is genoeg voor vegetariërs en kinderen. Men eet wel op tijd: bestellen kan tot acht uur.

Als ontbijt is er een flink bord met broodjes, plakjes tomaat en komkommer, een ei, fruit en noten, plus beleg. Genoeg voor een paar uur wandelen of fietsen.

Slapen

Oortjeshekken is geen gewoon hotel, constateert het oudere echtpaar uit Antwerpen aan de tafel naast mij op het terras. „Er is bijvoorbeeld geen tv in de kamer.” Dat is beleid: de eigenaren willen dat Oortjeshekken een plek is om te onthaasten. Wie per se iets op tv wil zien kan terecht in het cafégedeelte, waar in een zithoek een piepklein exemplaar hangt. Ter vermaak zijn er wel een hoop spelletjes en tijdschriften.

De kamers zijn eenvoudig, maar aangenaam. Kamer 10, waar ik slaap, heeft witte planken op de vloer, een schuin dak, en twee eenpersoons springboxen naast elkaar. Op het tafeltje liggen een flesje wijn, een bundel met liefdesgedichten en een gastenboek. Er is een wastafel, maar de – in mijn geval ruime – badkamer zit, net als bij een paar andere kamers, aan de overkant van de gang. Wat eigenlijk wel iets gezelligs heeft. Badjassen hangen klaar, maar shampoo dient zelf meegebracht te worden; er is alleen een klein stukje zeep. Als het geroezemoes op het terras is verstomd, wordt het in de kamer heerlijk stil.

Voor wie dat terras, dat vooral op mooie zondagen erg druk kan zijn, wil vermijden is er een zeer ruime tuin, alleen voor hotelgasten.

Naar buiten

Zoals gezegd, de Ooijpolder is een prachtig gebied: weilanden afgewisseld met stukken natuur, vol wilde bloemen. De Waal is er, natuurlijk, maar ook kleine watertjes, en hier en daar staat een decoratief rijtje bomen.

Erg de moeite waard is de vlakbij gelegen Millingerwaard, een voormalig kleiwinningsgebied waar de natuur sinds eind jaren negentig haar gang mag gaan en waar bevers en wilde paarden en runderen zijn uitgezet. Met een begeleide excursie te voet, fiets of paard (bijvoorbeeld via buitenlucht.nl) zie je veel meer dan je in je eentje zou doen. Bijna net zo bekend als Oortjeshekken is de in feestelijke Marokkaanse stijl ingerichte Millinger theetuin, midden in dat gebied; voor 23 euro krijg je er een uitgebreide high tea. In de tegenover Oortjeshekken gelegen Bisonbaai kan worden gezwommen. Oortjeshekken verhuurt ook fietsen.

Erlecomsedam 4, Ooij tel 024 6631288, Oortjeshekken.nl kamers 41-56 euro per persoon.

    • Milou van Rossum