Directeur Design Academy stapt op

De voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy Eindhoven, Anne Mieke Eggenkamp, stapt eind dit jaar op. Haar besluit komt nadat op de internationaal vermaarde ontwerpersopleiding deze zomer onrust was ontstaan over een onderwijsvernieuwingsoperatie die zij had ingezet.

Begin juli stapten de drie hoofden van de mastersopleiding op uit protest tegen dat nieuwe beleid van Eggenkamp, dat zij te bureaucratisch vonden. Zij zouden te weinig artistieke vrijheid overhouden. Bovendien vonden ze dat hun bevoegdheden om docenten aan te stellen, budget te beheren en het lesprogramma vorm te geven te veel zouden worden ingeperkt ten faveure van nieuwe onderwijsmanagers.

Zij bleven toch nadat een lid van de raad van toezicht, Ton Wagemakers, als interimmanager toetrad tot het college van bestuur om de rust te herstellen en de vernieuwingsoperatie werd stilgelegd. De drie hoofden zijn blij met de beslissing van Eggenkamp. „Het vertrouwen was er niet meer, niet alleen bij ons, maar ook bij andere docenten van de opleiding”, aldus Louise Schouwenberg, een van de hoofden van de masteropleiding.

De drie docenten willen ook graag wijzigingen in de raad van toezicht. „Er ontbreekt nu een creatief persoon en het is in ieder geval belangrijk dat die kan meebeslissen over het profiel van de opvolger”, zegt Schouwenberg. Ook vervanging van de huidige leden zouden de docenten toejuichen.

Voorzitter van de raad van toezicht Jan Wolter Wabeke reageert dat „een verzoek tot aftreden hem nog niet heeft bereikt”. De opengevallen plekken van creatieve leden van de raad zullen op korte termijn worden ingevuld, zegt hij. De drie docenten willen weer een creatieve directeur om het artistieke beleid van de organisatie vorm te geven. De Academy werd vermaard onder leiding van trendvoorspeller Lidewij Edelkoort.