Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘D66, stop nou eens VVD-light te spelen. Kies niet voor markt, maar vergroening’

Nikie van Thiel, voorzitter van de Jonge Democraten versus Jojannke Vanderveen van DWARS (GroenLinks).
Nikie van Thiel, voorzitter van de Jonge Democraten versus Jojannke Vanderveen van DWARS (GroenLinks). Nikie van Thiel, voorzitter van de Jonge Democraten versus Jojannke Vanderveen van DWARS (GroenLinks).

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties op nrc.nl met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van Jojanneke Vanderveen in reactie op die van Nikie van Thiel (Jonge Democraten) van gisteren. Van Thiel vroeg zich af waarom GroenLinks als “one-issuepartij” niet gewoon eens ging fuseren met de Partij voor de Dieren.

Beste Nikie,

Laat ik beginnen je te bedanken voor je brief. Ik denk dat het goed is dat wij de confrontatie met elkaar aangaan, omdat veel mensen zich afvragen wat nu eigenlijk het verschil is tussen GroenLinks en D66. Maar dat is dan ook wel hoe ver mijn dank strekt, want verder raakt je brief kant noch wal. Ik denk dat je dat zelf ook heel goed weet.

Je merkt terecht op dat duurzaamheid hoog op de agenda van GroenLinks staat. Voor GroenLinks is dat inderdaad niet slechts één van de kernprincipes, maar een fundament onder onze politiek. Alleen als we voor de groene weg uit deze crisis kiezen, kunnen we onze maatschappij draaiende houden. Als we dat niet doen, kun je praten over pensioenen, de woningmarkt en het ontslagrecht tot je een ons weegt, maar dat is dan zinloos.

Waarom haakt D66 niet aan bij vergroening van Nederland?

Maar goed, ik ga ervan uit dat jij dat begrijpt. En juist daarom snap ik niet, waarom D66 niet wat enthousiaster aanhaakt bij de vergroening van Nederland. Je zegt dat ‘de vervuiler betaalt’ belangrijk is voor D66, maar wat is dat waard als jullie ondertussen twijfelen of je Nederland nu wel of niet vol wil leggen met snelwegen? Of je de grond nu wel of niet wil volstoppen met kernafval?

D66 heeft het vast goed voor met de wereld, dat geloof ik best. Het lijkt er alleen op dat jullie nog in een spagaat staan in de keuze tussen economie en ecologie. Jullie stellen dat duurzaamheid een kans is voor economische groei. Maar wat als ecologische keuzes even niet zo handig uitkomen? Wat kiezen jullie dan?

D66 kiest voor markt in plaats van mens en milieu

Statiegeld is een pijnlijk voorbeeld van hoe D66 groen beweert te zijn, maar eigenlijk vooral het schoothondje van het bedrijfsleven speelt. Coca Cola heeft geen zin in statiegeld en dus is het wat D66 betreft ook niet meer zo nodig. De grote effectiviteit van het statiegeldsysteem ten spijt. D66 kiest voor markt, in plaats van mens en milieu. Jammer dat jullie zo rechts geworden zijn…

Rest van je polemische onzin leg ik naast me neer

Beste Nikie, de rest van je polemische onzin leg ik, met alle respect, naast me neer. We weten allebei dat GroenLinks geen one-issue-partij is, dat GroenLinks uitstekende plannen heeft om de uitdagingen van de komende jaren aan te pakken, en dat we die ook altijd laten doorrekenen. Maar bij GroenLinks is het devies: niets is economisch verantwoord, als het ecologisch onverantwoord is.

Ik hoop dat D66 dit inzicht ook verwerft, en dat jullie vanaf nu écht kiezen voor vergroening. Als jullie dan ook stoppen ‘VVD light’ te spelen, hebben we misschien zelfs een sociale bondgenoot aan jullie. Uiteindelijk is de ecologische crisis de enige crisis waarvan we nooit kunnen herstellen, als we nu niet ingrijpen. Het is dus noodzakelijk dat we grote prioriteit geven aan het vinden van oplossingen. Doen jullie mee?

Jij ook veel succes met de campagne!

Groene groet,
Jojanneke Vanderveen

P.S. Als de Partij voor de Dieren graag op wil gaan in GroenLinks, heb ik daar geen problemen mee!

Eerdere brieven in deze serie:
- JD aan DWARS: ‘GroenLinks, fuseer gewoon met de Partij voor de Dieren’
- ROOD aan JS: ‘De SP ontkent problemen? Wij waarschuwden juist voor ellende rond euro’
- JS aan ROOD: ‘SP, wordt het niet eens tijd voor een eerlijk verhaal?’
- CDJA aan JOVD: ‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’
- JOVD aan CDJA: ‘CDA, zijn jullie tot inzicht gekomen of populistisch aan het roeptoeteren?’