Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

D66 buigt als laatste van Kunduz-coalitie en wil compensatie forenzentaks

Foto NRC / Arjan de Jongh

Als laatste van de vijf partijen die het Lenteakkoord sloten wil D66 nu ook weer af van van de destijds voorgenomen forenzentaks. De partij zei vandaag op haar congres compensatie te willen voor mensen die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. Het voorstel wordt in het verkiezingsprogramma opgenomen.

D66 is een van de partijen die in het Kunduz-akkoord hebben afgesproken dat de onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers verdwijnt. In het verkiezingsprogramma stond dat er een overgangsregeling zou komen “die vooral ov-forenzen ontziet”. Daar is nu van gemaakt dat D66 ervoor gaat zorgen dat ov-forenzen worden ontzien. Dat betekent dat er ‘aanvullende maatregelen’ komen die ov-forenzen financiële compensatie biedt.

D66 was tot nu toe de enige van de vijf ‘Kunduz-partijen’ die de forenzentaks volledig in stand wilde houden. De VVD wil er helemaal van af. Het CDA ook, maar vindt wel dat de kilometervergoeding omlaag moet. GroenLinks en de ChristenUnie willen af van de taks voor treinreizigers.

Speech Pechtold: nu wel even genoeg verkiezingen gehad

Nederland is toe aan een stabiel middenkabinet, inclusief D66. Dat was vanmiddag de boodschap van Alexander Pechtold op het congres in Den Haag. Hij wees erop dat het de derde Kamerverkiezingen in zes jaar tijd zijn.

“Ik wil hier niet over twee jaar weer staan omdat er weer een kabinet is mislukt. Mensen zijn de loze beloften en het gedoe meer dan zat. Dit land is toe aan een stabiel kabinet.”

D66 heeft in zo’n kabinet een sleutelrol te vervullen, vindt Pechtold, om te zorgen dat er hervormingen worden doorgevoerd.

“Het experiment op rechts is mislukt, en links werkt ook niet. D66 wil samenwerken met alle partijen die bereid zijn te hervormen. Nog meer populisme van welke politieke kleur dan ook kan ons land niet hebben.”

De D66-leider verdedigde het in het voorjaar gesloten Kunduzakkoord, ook al hebben de vijf partijen weer afstand genomen van tal van maatregelen. Pechtold stelde dat met het akkoord jarenlange taboes zijn doorbroken, zoals verhoging van de AOW-leeftijd en beperking van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien zijn tal van ‘kille, harde bezuinigingen met de botte bijl’ van de baan.

Pechtold benadrukte verder dat D66 groot voorstander van Europese samenwerking is, al moet de Europese Unie wel worden hervormd.

“Karikaturen, halve waarheden en doembeelden: die houding ten opzichte van Europa is op het stembiljet ruim vertegenwoordigd. Wij vertegenwoordigen de uitzondering.”