Campagne-gimmick van de PvdA: Ruttes banenmachine

"Wij zijn de echte partij van de arbeid," zei Rutte twee jaar geleden. De PvdA probeert met de teller op ruttesbanenmachine.nl aan te tonen dat dat in ieder geval niet klopt.

Mark Rutte moet zijn campagne officieel nog beginnen, maar op de dag van het VVD-congres komt de PvdA alvast met een digitaal pesterijtje: Ruttes banenmachine. Op de website die de partij vanmiddag heeft gelanceerd wordt bijgehouden hoeveel werklozen er sinds het aantreden van het kabinet van Rutte zijn bijgekomen.

Twee jaar geleden zei Rutte voor de verkiezingen dat met de VVD “de banenmachine” weer op gang zou komen. Daarbij beriep Rutte zich op het Centraal Planbureau die berekende dat uitvoering van het VVD-verkiezingsprogramma 400.000 extra banen zou opleveren.

De opmerking die Rutte daarbij maakt zijn ze bij de PvdA klaarblijkelijk niet vergeten. “Wij zijn de echte partij van de arbeid,” zei de lijsttrekker van de VVD in mei 2010. Op ruttesbanenmachine.nl probeert de PvdA aan te tonen dat dat in ieder geval niet klopt. Het resultaat sinds het aantreden van kabinet-Rutte? Ruim 107.000 méér werklozen, aldus de Partij van de Arbeid.